REKLAMI GEÇ

Sipsinin kraliçesi Halime Özke yaşayan insan hazinesi oldu

Sipsinin kraliçesi Halime Özke yaşayan insan hazinesi oldu

Beyağaçlı sipsi ustası Halime Özke (72) UNESCO tarafınan yaşayan insan hazinesi ilan edildi. Çocukluğundan bu yana yaşamını sipsiye adayan ve “Sipsinin Kraliçesi” olarak anılan Halime Özke, 3 yıl önce UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü’ne aday gösterilmişti. Hayri Dev’den sonra UNESCO’nun yaşayan insan hazinesi olarak kabul ettiği Halime Özke, Külliye’de gerçekleştirilen törenle ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Şubat 2020 Çarşamba, 11:08

Denizli, bir süre önce hayatını kaybeden cura ustası, Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü sahibi Hayri Dev’in ardından benzer bir onuru bu kez de Beyağaçlı Halime Özke ile yaşadı.

Hiç okula gitmeyen, 7 yaşından beri de kamışlardan kendi yaptığı sipsiyi çalan Halime Özke, önce Yaşayan İnsan Hazinesi Hayri Dev’in dikkatini çekti. 12 yıl önce Yaşayan İnsan Hazinesi seçilen Hayri Dev ile birlikte konserlere çıkan, sipsi çalan Halime Özke, 3 yıl önce Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hocalarının da dikkatini çekti.

3 YILDIR HAZIRLIK YAPILIYORDU
Halime Özke ile ilgili ciddi bir hazırlık dönemi geçiren PAÜ’lü akademisyenler, onun için kitap hazırladı, üzerine tezler yapıldı ve 3 yıl önce UNESCO’ya yaşayan insan hazinesi olarak belirlenmesi için başvuru yapıldı.

BEKLENEN ÖDÜL GELDİ
UNESCO’nun da dikkatini çeken Halime Özke için Beyağaç’a ekipler geldi, sipsi yapımı ve icrasına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Gerçekleştirilen kapsamlı çalışmaların ardından Halime Özke “Sipsi yapımı ve İcrası” alanında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edildi.

ÖDÜLÜNÜ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ
Beyağaçlı Sipsinin Kraliçesi Halime Özke ile birlikte UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi olarak belirlediği 18 isim için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ödül töreni düzenlendi.

Halime Özke’ye UNESCO tarafından gönderilen “Sipsi yapımı ve icrası” alanında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.

Üç telli sazıyla UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi listesine giren ilk isim olan merhum Hayri Dev ile Halime Teyze, 2011 yılında TRT Anadolu’da bir programa birlikte katılmıştı. Programda Halime Özke sipsi çalmış, Hayri Dev de kaşıkla oyun oynamıştı.

Kapaktaki fotoğraf: Emre Dayıoğlu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı