REKLAMI GEÇ

BULDAN DOKUMALARI HALA REVAÇTA

BULDAN DOKUMALARI HALA REVAÇTA

El dokumacılığının tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Buldan’da, modern tezgahlarda dokunan ürünler de pazarlarda alıcı buluyor.

/ DENİZLİHABER / 19 Kasım 2011 Cumartesi, 17:46

Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, Buldan’da dokumacılığın yüzyıllardır sürdürüldüğünü, teknolojiye ayak uyduran sektörün, yenilikçi ürünleriyle de kendisini kabul ettirdiğini söyledi. Geçmişte el tezgahları kullanılırken, bugün modern tezgahlara geçişin yaşandığını anlatan Baştürkmen, şöyle konuştu: “Sayıları azalmasına rağmen hala el tezgahlarına sahip olan Buldan, geleneksel el dokumacılığını yaşatıyor. Buldan iplikleri geçmişte ipek ve pamuk ağırlıklı iken günümüzde maliyet artışlarına direnemedi. Bunun sonucunda ipek yerine alternatif ürünler, fabrika imalatı pamuk iplikler kullanılıyor. Boyamacılıkta kullanılan doğal kök boyalar da yerini yine ucuz olan kimyasal boyalara bıraktı. Ancak hala Buldan’da üretimi gerçekleşen dokuma ürünleri hem çağın gereklerine uygun hem de geleneksel yapısını korumayı başarıyor. Ürünlerimiz iç ve dünya pazarında rağbet görüyor.” Geleneksel Buldan bezlerinden çarşaf, havlu, peştamal, mendil, kurulama bezi, etek, bluz gibi ürünlerin bölgede üretildiğini belirten Baştürkmen, “Bizce sıhhatini düşünen herkes Buldan dokumalarını kullanmalı” diye konuştu.

Geçmişte sayısı 3-4 binleri bulan el dokuma tezgahlarını giderek azaldığını bildiren Baştürkmen, şu bilgileri verdi: “2009’da yapılan ‘Buldan Tekstil Sanayinin Gelişimi ve Envanter Araştırması’na göre evlerde toplam 45’i el 454 tezgah, 58’i bilgisayar destekli 85 makine ve 124 kasnak makinesi bulunuyor. İş yerlerinde ise 229 tezgah, 39 bilgisayar destekli nakıs makinesi ve 13 kasnak makinesi var” Kumaşlara Buldan gülü, kuşgözü, Bademli, siyah üstlük, pancarlı, muskalı isimlerini verilen motiflerin işlendiğini belirten Baştürkmen, “Bu motifler geleneksel olarak yaşatılıyor. Elimizde bir arşiv yok. Babadan oğula, çıraklık ustalık yöntemiyle aktarılıyor” diye konuştu. Dedelerinin mesleğini geliştirdiklerini ifade eden Baştürkmen, konuşmasını şöyle tamamladı, “Dokumacılığın yanı sıra pazarlamayı da geliştirdik. Dedelerimizin eşekle sattığını artık bizler tırla satıyoruz. Dedelerimiz yakın illere satış yapardı. Bizler ihracat yapar hale geldik. Ukrayna, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Çin, Afrika, Güney Amerika ve Arap ülkeleri ihracat yaptığımız ülkeler.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı