REKLAMI GEÇ

Buldan’da 38 ev boşaltıldı

Buldan’da 38 ev boşaltıldı

Buldan İlçesi’nin Girne Mahallesi’nde yaşanan heyelan tehlikesi nedeniyle, önceki gün akşam saatlerinde, acil olarak 38 evin boşaltılması istendi. Heyelandan dolayı önemli derecede çatlakların oluştuğu 38 evin yıkılma tehlikesi bulunduğu açıklandı.

/ DENİZLİHABER / 11 Nisan 2009 Cumartesi, 00:00

Osmanlı döneminden bu yana, bezleriyle ünlü Denizli’nin Buldan İlçesi’nin en eski yerleşim yeri olan Girne Mahallesi, zemin kayganlığı nedeniyle taşınıyor. İlçenin en yüksek tepesinin yamacına kurulan mahallenin, toprak zemininin altından su akıyor. Evlerin binaları ve yolları, deprem olmuş bir mahalleyi andırıyor. Son bir iki gün içinde, zeminin kayganlığının artmasıyla, evlerin yıkılmaya başlaması üzerine, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen ekipler, kayganlığın heyelan başlangıcı olabileceği uyarısı yaprak, ilk etapta acil alarak 38 ev boşaltılması talimatını verdi. Vatandaşlar evlerin duvarlarında ve içlerinde yarıklar oluştuğunu, çıkardığı sesler sebebiyle geceleri uyuyamaz hale geldiklerini, gündüz ise sokaklarda yaşadıklarını söylüyor. Mahalle halkı acil olarak topladıkları ev eşyalarını, araçlara yükleyerek, ilçenin başka mahallelerine taşınmaya başladı.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik, yağışlar nedeniyle kayganlaşmanın her geçen gün artığını ifade ederek, “İlçede 6 mahallemizin içinde Girne Mahallesi ilk yerleşim yerlerinden birisi. Bin yıldır meskun mahalle. 30-40 yıllarda ciddi tetiklememeler olmuş. Geçen yıl da kırılmalar oldu. Valilik ve Bayındırlığın incelemeleri neticesinde 6-7 evi tahliye ettik. Yağışlar nedeniyle kayganlaşma her geçen gün artıyor. Şimdi tahliye edilen ev sayısı 38’i çıktı. Burayı tahliye edip taşıyoruz. Sosyal dokuyu, yeni yapılacak yerlere taşımak istiyoruz” dedi.

Evi taşınana kişilere, Afet İşleri’nin raporu doğrultusunda yeni evler yapılacağını belirten Şevik, acil eylem planı yaptıklarını, taşıdıkları kişilere kira yardımında bulunacaklarını kendisinin de bir evini afetzedeye verdiği söyledi.

Mahallede sakinlerinden Raziye Değirmenci, zemin kaymasından çok korktuklarını ifade ederek, “3 gün içinde çıkın dediler. Evde kayma ve yıkım var. Oturulacak yanı kalmadı. Beni belediye kiralık eve götürüyor” diye konuştu. Erol Baltalıoğlu da son iki ayda kayganlaşmanın arttığına dikkat çekerek, “Belediye su şebekesini ve kanalizasyonu değiştirmesine rağmen kaymalar devam ediyor. Altından su geçiyor. Ankara’dan gelen kişiler bize ‘Boşaltın bu saatten sonra yapabileceğimiz şey yok, sizleri biz mağdur etmeyiz’ dediler. 1.5 yılda yer gösterip ev yapacaklarını söylediler” dedi.

Sıdıka Baltalıoğlu da evlerde bir aydır huzurlarının olmadığını anlattı. Baltalıoğlu, “Gece 1’e 2’ye kadar hiç yatmıyoruz. Gündüz sokaklarda oturuyoruz. Önceden de oluyordu ama bu kadar değildi, şimdi çok fena oldu. Taş dökülüyor, çatıdan sesler geliyor. Çıt çıt sabaha kadar ötüyor” dedi.

Mahalle sakinlerinden Aysel Yakan, yetkililerin evlerin her an yıkılacağını söylediklerini, çok korktuklarını dile getirdi. Yakan, “Her an inebilir diyorlar, kiraya çıkacakmışız. 30 yıldır bu evdeyiz. Sabahtan beri ağlıyoruz.Ev bulmadık, bulup taşınacağız” diye konuşurken, Türkan Saklan ise mahallede herkesin birbirini tanıdığını, yapılacak mahallede hep beraber kalmak istediklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı