REKLAMI GEÇ

Buldanlı lise öğrencisi İlkem, yöresel “Balcan Sovan” yemeği ile ikincilik aldı

Buldanlı lise öğrencisi İlkem, yöresel “Balcan Sovan” yemeği ile ikincilik aldı

Buldanlı lise öğrencisi İlkem Bilgin, Fethiye’de düzenlenen ulusal yemek yarışmasında Buldan’ın geleneksel lezzeti olan ‘Balcan sovan’ (patlıcan soğan) ile ikincilik ödülü aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Mart 2024 Salı, 13:11

Sema Abdurrahman Karamanlıoğlu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Buldanlı İlkem Bilgin, Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşcılar Derneği tarafından düzenlenen ulusal yemek yarışmasında yöresel yemek kategorisinde Buldan’a özgü bir lezzet olan ‘Balcan soğan’ ile ikincilik ödülü aldı.

Anneannesiyle birlikte Balcan soğan için yufka açtığını belirten İlkem Bilgin, “Büyüklerimden öğrendiğim tarifle, gerekli tüm malzemelerini de kullanarak Balcan soğanı jürinin huzuruna çıkardım. İçine çitlembik de koydum. Büyük beğeni aldı. Benden bilgilerini aldılar. Buldan’ımızın bu güzel lezzetini tanıtmaktan dolayı büyük onur duydum. Gerçekten de Buldan’ımızın geleneksel bir mutfağı ve vazgeçilemeyen lezzetleri var. Ben bundan sonra katılacağım yarışmalarda Buldan’ın bu lezzetlerini tanıtmaya devam edeceğim” dedi. DENİZLİ (İHA)

Balcan Sovan aşı nedir, nasıl hazırlanır?

Buldan’ın yemek kültürünü araştıran Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ramazan Gökçe’nin “Buldan Yemek Kültürü” araştırmasında yemek şöyle anlatılıyor:

Patlıcanlar közlenir, soğanlar ve isteğe bağlı olarak yeşilbiberler doğranıp az bir yağda kavrulur.

Öte yandan bir miktar çitlembik havanda dövülür, içerisine çökelek, ekşimik ve erik ekşisi ilave edilerek başka bir karışım daha hazırlanır.

Hazırlanan her iki karışım bir kapta tekrar karıştırılarak yufka içerisinde çomaç yapılarak veya normal bir öğün yemeği olarak yenilir.

Son derece pratik bir yemektir. Buldan ilçe merkezinde bilinen ve yaygın olarak yapılan bu yemek, dokumacılar için pratik, besleyici ve ekonomik bir yemektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı