REKLAMI GEÇ

Süleymanlı Yayla Gölü’nün kurbağaları bilim dünyasının gündeminde

Süleymanlı Yayla Gölü’nün kurbağaları bilim dünyasının gündeminde

Birinci derecede SİT alanı olan 50 HEKTARLIK Buldan Süleymanlı Yayla Gölü’nde yaşayan kuyruklu ve kuyruksuz iki kurbağa türü, bilim insanlarının da dikkatini çekiyor.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 29 Temmuz 2017 Cumartesi, 11:00

Buldan’ın Süleymanlı Mahallesi yakınındaki Süleymanlı Yayla Gölü, 57 familyaya ait 188 çeşit bitki türü, 18 familyaya ait 31 memeli hayvan yaşadığı bir cennet.

Göl ve çevresi kuşlar için de önemli. Türkiye’de yaşayan 40 tür yırtıcı kuşun 12 türü bu yörede bulunuyor. Süleymanlı Yayla Gölü’nde 47 familyaya ait 158 kuş türünün yaşadığı belirlendi. Balıkçıl kuşlarının 8 türünün 7′si de bu bölgede yaşıyor.

Bu gölde yaşayan iki tür kurbağa ise, nadir bulunan türlerden. Kuyruklu kurbağa, bölgede sadece Süleymanlı Yaylası’nda yaşıyor. Kuyruksuz bir kurbağa türü de, çamurun içinde uyuyor, kendini orada avcılarından saklıyor.
Süleymanlı Yayla Gölü’nün gizemli kurbağaları bilim insanlarının da dikkatini çekiyor. Zaman zaman yayla gölüne giden akademisyenler bu iki kurbağa türünü inceliyor.

ÇEKİMLER YAPTILAR, KUŞLARI, KURBAĞALARI GÖZLEMDİLER
Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Karaca, doktora öğrencisi Esad Kızılkaya, Buldan Doğa Gönüllüsü İnşaat Mühendisi Sait Yalçın, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Denizli Şube Müdürlüğü’nden mühendis Mustafa Arık ve Ahmet Tuncer, Süleymanlı Yayla Gölü’nde inceleme ve görüntü-fotoğraf çekimi yaptı.
Buldan doğa Gönüllüsü Sait Yalçın, “Süleymanlı Yayla Gölü kuş türleri için tam bir cennet. Koruma altındaki gölün görsel güzelliği de büyülüyor. Ülkemizde nadir görülen iki kurbağa türünün de gölümüzde yaşaması bilim insanlarının dikkatini çekiyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı