REKLAMI GEÇ

Onlar için yaşam pınarı

Onlar için yaşam pınarı

Denizli’nin Buldan İlçesi’ne 8 kilometre uzaklıktaki Süleymanlı Yayla Gölü’nün biyolojik çeşitliliğini araştırma çalışmaları tamamlandı. Yayla çukurunda yer alan göl ve çevresinde 188 çeşit bitki türü, 31 memeli hayvan ve 158 çeşit kuş türü yaşadığı belirlendi.

/ DENİZLİHABER / 19 Mart 2013 Salı, 14:53

 

Ferah IŞIK-Özcan DURUSOY/DENİZLİ, (DHA) –
Denizli Valiliği’nin bir süre önce başlattığı Buldan İlçesi’nde bulunan Süleymanlı Yayla Gölü’nün biyolojik çeşitlilik araştırma çalışmaları tamamlandı. Turunç Peyzaj Tasarım Planlama Firması’nın 8 ay süren çalışmalarının değerlendirildiği Toplantı Denizli ticaret Odası’nda yapıldı.

Denizli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Süleymanlı Yayla Gölü Biyolojik Çeşitlilik Projesi Koordinatörü, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan, yapılan çalışmalar sonucu doğal hayat açısından gölün ne denli büyük öneme sahip olduğunu belirlediklerini söyledi.

8 ay süren çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erdoğan, “Göl ve çevresinde 57 familyaya ait 188 çeşit bitki türü tespit ettik. Üstelik bu bitki türlerinin içerisinde nesli tehlike altında olan eşek dikeni, ay pençesi ve sütleğen gibi 7 bitki çeşidi de yer alıyor. Tıbbi amaçlı kullanılan 26, ekonomik değeri olan 7 tür bitki tespit ettik. Yayla Gölü ve çevresinde 18 familyaya ait olan 31 memeli hayvan yaşıyor. Bu hayvanların en yaygını ise kızıl sincap. Bölge, su kuşları için de çok önemli. Türkiye’de yaşayan 40 tür yırtıcı kuşun 12 türü bu yörede bulunuyor. 47 familyaya ait 158 kuş türü belirledik. Balıkçıl kuşların 8 türünün 7’si bu bölgede yaşıyor” dedi.

“ARTIK GÖZÜMÜZ GİBİ BAKACAĞIZ”
Toplantıya başkanlık yapan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Doğal hazine olan Süleymanlı Yayla Gölü’ndeki bilimsel çalışmalar tamamlandı. denizli-buldan-suleymanli-yayla-golu-yasam-pinari-icBundan sonra bize düşen görev doğal güzelliği, biyolojik çeşitliliği korumak. Korumayı sağlıklı yapmak için elimizdeki değerleri bilmemiz gerekiyordu. Bilimsel çalışma tamamlandı, şimdi işimiz daha kolay. Doğal yayla gölü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Artık göle gözümüz gibi bakacağız” diye konuştu.

Süleymanlı Yayla Gölü, 2000 yılında İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla birinci derece doğal SİT alanı olarak tescil edildi. 1150 rakımlı yüksek bir yayla çukurunda yer alan doğal gölde biyolojik çeşitliliğin saptanması için Denizli Valililiği bir süre önce çalışma başlattı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü konuyla ilgili ihale açtı. İhaleyi kazanan Turunç Peyzaj Tasarım Planlama firması, 8 ay süren çalışmalarını tamamladı. Yapılan çalışmayla göldeki biyolojik çeşitlilik de saptanmış oldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı