REKLAMI GEÇ

İşgalci Yunan’ın karargah olarak kullandığı ev restore edilecek

İşgalci Yunan’ın karargah olarak kullandığı ev restore edilecek

Buldan Belediyesi’nin “Her Evin Bir Hikayesi Var” sloganı ile başlattığı restorasyon çalışmalarına, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya işgal girişiminde bulunan Yunan komutanları ve askerleri tarafından karargah olarak kullanılan Ballar Evi ve Kuru Müftüler evi restore edilecek. Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Buldan, 5-10 yıl içerisinde Beypazarı, Safranbolu gibi Kültür Turizminde yerini alacaktır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Eylül 2020 Pazartesi, 10:45

Buldan’da 2002 yılında başlatılan tescilli 32 sokak ile 250’ye yakın yapıyı turizme kazandırmak için başlatılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları, vatandaş-belediye-devlet işbirliğiyle ilerliyor.

Dokuma Pazarı Sokağı, Beyler Sokağı, Semerci Sokağı’nın restorasyon çalışmalarını tamamlayan Buldan Belediyesi, son olarak Fetçiler Sokağın ihalesini gerçekleştirdi. İhaleyi alan Kani İnşaat tarafından sağlıklaştırma çalışmalarının en kısa zamanda başlayacağını açıklayan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Türkmenoğlu ve Çarşı Sokağının ihale çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Başkan Şevik ayrıca, Buldan’ın kültürel mirası ve kendine has mimarisiyle, hikayeleriyle dikkat çeken evlerin de restore edilerek kültür turizme kazandırmak için başlattıkları çalışmanın, Buldanlıların da desteği ile hızla ilerlediğini açıkladı.

ATA YADİGARI EVİ BELEDİYE’YE BAĞIŞLADI
İzmir’de eczacılık yapan Mahmut Ballar, ata yadigarı tescilli evi belediyeye hibe etti. Çarşı Mahallesi Zafer Sokağı’ndan bulunan tarihi konak, dönemin üzüm tüccarlarından ve Buldan’ın zengin ailelerinden Ballar Ailesi’ne ait. Konak, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra emperyalist güçlerin maşası olarak Anadolu’ya işgal girişiminde bulunan Yunan komutanları ve askerleri tarafından lojman olarak da kullanılmasının evin hikayesini de güçlendirdiğini belirten Başkan Şevik, “Öncelikle ben hemşerim Mahmut Ballar’a teşekkür ederim. Burasını, en kısa zamanda projelendirilip restore edeceğiz. Misafirhane ve küçük ölçekli sanat sergilerinin yapılacağı bir kültür evi olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

“HER EVİN BİR HİKAYESİ VAR”
Buldan’ın tescilli tarihi evlerinin hikayeleriyle de bir kültürel bir zenginlik barındırdığını vurgulayan Başkan Şevik, aynı sokakta bulunan Meral Kaya’ya ait evi de belediye imkanlarıyla restore edeceklerini belirtti. Yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan Kuru Müftüler Konağı’nın işgal yıllarında Yunan Komutanlarının lojman olarak kullandığını, Cumhuriyet döneminde ise Buldan’ı ziyaret eden devlet erkanının kaldığı pansiyon olarak kullanıldığını söyleyen Başkan Şevik, “Buldan’da restorasyon çalışmalarına başlarken ‘Her evin bir hikayesi var demiştik. Kuru Müftüler Konağı ve belediyemize hibe edilen Ballar Konağı, 17. ve 18. asırlanda ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Buldan’ın en hareketli Çarşı Mahallesi’nde bulunması nedeniyle, ilginç ve dikkat çeken hikayeleri olan konaklar. Buldan’ın en kadim ve en eski merkezlerinden biri Çarşı Mahallesi. Ege bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinden tüccarların alışverişe geldikleri yer. Dolayısıyla bu bölgede 10’a yakın han da mevcut. Bu evlerinde bu caddede olması hikayelerini fazlalaştırıyor. Kuru Müftüler Konağı, İşgalci Yunan Komutanları tarafından lojman olarak kullanılmış. Cumhuriyet döneminde de burası pansiyon olarak hizmet vermiş. Buldanlı aile Evliya zadelerin damadı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlarından Adnan Menderes’in, ilçe ziyaretlerinde konakladığı Kuru Müftüler Konağı’nda, Celal Bayar’ın da katib-i umumilik yaptığı Milli Mücadele yıllarında defaten Buldan’ı ziyaret ettiği ve burada kaldığı biliniyor. Kuru Müftüler Konağı’nı ayrıcalıklı kılan bir diğer hikayesi ise, İsmet Paşa’nın Mal Müdürü olan babası Reşit Bey’in Buldan’da görev yaptığı sırada, ilkokula başladığı ve bir dönem okuduğu Zafer İlkokulu’nun hemen karşısında yer alması. Müftüler Konağı yalnızca devlet erkânını değil, Gönül Yazar gibi ünlü sanatçıları ağırlamıştır. Meral Kaya’ya ait bu konağın restorasyonuna belediye olarak destek vererek, kültür turizmine kazandıracağız. Buldan ticari ve kültürel geçmişi ile çok zengin bir ilçe. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte biz bunları arşivleyeceğiz. Hem Buldan halkının unutmaması hafızlarda canlı kalması için hemde Türkiye genelinde bu değerlerimizi anlatmak için” diye konuştu.

“BULDAN, KÜLTÜR TURİZMİNDE YERİNİ ALACAK”
Buldan’ın 5-10 yıl içerisinde Kültür turizminde yerini alacağını belirten Başkan Şevik, “Buldan, doğru adımlar hedefine yürürse, bir Beypazarı, Safranbolu gibi ülke içerisinde kültürel turizmde yerini alacaktır. Buldan’ın diğer yerlere göre bir özelliği de, Ege bölgesinde olması. Hem kadim insanlığın, beşeriyetin yaşadığı, yerleştiği yer olması hasebiyle ve kral yolu üzerinde olması nedeniyle Buldan, farklıdır. Kral yolu projesini ilk başkanlık döneminde ben gündeme getirmiştim. Pamukkale, Laodikya Tripolis, Buldan kültürel mirası, organik tarımı, el sanatları, tarihi sokaklar ve Yayla Gölü’nde bitirdiğimiz bir kültür hattımız vardı. Bu hattın hem fikir olarak hem de aksiyon olarak yani canlandırma sürecini, Büyükşehir ve Pamukkale Belediyemizce sahipleneceğini düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı