REKLAMI GEÇ

Kayıp lale Buldan’ı çok sevdi; bu yıl da açtı

Kayıp lale Buldan’ı çok sevdi; bu yıl da açtı

Buldan’da, doğa tutkunu fotoğraf sanatçısı Sait Yalçın ülkemizin endemik bitkilerine ışık tutacak bir lale türünü bu yıl da fotoğrafladı. Anavatanı Asya olan Osmanlı’da da Çelebi Lalesi diye kayıtlara geçen lale, en son 1932’de görülmüş, Yalçın tarafından 2011’de; neredeyse bir asır sonra ilk kez fotoğraflanmıştı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mart 2020 Pazar, 12:15

Uzun yıllardır görülmemesi nedeniyle “Osmanlı’nın kayıp lalesi” diye de adlandırılan “tulipa clusiana” familyasından olan lale, Buldan’da her yıl bahar ayında çiçek açıyor.

Buldanlı doğa tutkunu ve bölgenin eşsiz doğasını fotoğraflayan, özellikle bitki ve kuş türlerini belgelemesiyle dikkat çeken Sait Yalçın, bu yıl da kayıp laleyi fotoğraflamayı başardı. Yalçın’ın 2011’de ilk kez görüntülediği tulipa clusiana geçtiğimiz yıllarda Aydın’da da görüntülendi.

Osmanlı’da ilk kez kayıtlara 1803 yılında geçen tulipa clusiana, en son 1932 yılında İzmir’de görülmüş, ardından Türkiye’de neslinin tükendiği düşünülmüştü.

Tulipa clusiana, Afganistan, İran, Irak, Pakistan ve batı Himalayalara özgü bir Asya lale türü. Süs bitkisi olarak büyük ilgi gören lale, Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya, Tunus, Yunanistan ve Türkiye’de de doğal olarak yetişiyor. Fotoğraf: Sait Yalçın

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı