REKLAMI GEÇ

Meşhur Buldan yayla fasulyesinde hasat tamamlanıyor

Meşhur Buldan yayla fasulyesinde hasat tamamlanıyor

Denizli Buldan’ın yüksek kesimlerinde üretilen hem boyutu, hem de lezzetiyle beğeni toplayan yayla fasulyesi sofraya hazırlanıyor. Hasadı yapılıp kurutulan fasulyeler, kabuklarından ayrıldıktan sonra satışa çıkıyor. Fasulyenin tarla satış fiyatı 100 lira.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Eylül 2023 Çarşamba, 13:28

Buldan ilçesinde, geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemeklerin başında gelen kuru fasulyede hasat başladı.

Buldan’ın 1.150 metre rakımlı bölgelerinde yetişen ve lezzetiyle dünyaya adını duyuran yayla fasulyesi, tarlalardan toplanıp, bir haftalık sürede kurumaya başlanıyor. Tarladan toptancıya kilosu 100 liraya giden fasulye, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgahta kilosu 150-160 lira arasında yerini alıyor.

Kuruduktan sonra sarı renge bürünen kuru fasulyelerin kabuklarından ayrılması için yere serdikleri örtülerin üzerinden traktörle çiğneyerek ayırdıklarını dile getiren Furkan Turan “Kuru fasulye tarlaya ekildikten sonra sulama yapmıyoruz. Arazilerin taban suyu yetiyor. Hasatta ise topladıktan sonra bir hafta kurutuyoruz. Daha sonra traktörle eziyor ve rüzgârlı havada kabuğundan sıyırmak için savuruyoruz. Küçük taneciklidir. Bölgemizin kuru fasulyesi çok seviliyor. Yüksek rakımda yetiştiği için lezzetiyle tercih ediliyor” dedi.

Kovanoluk Mahallesi’nde kuru fasulye üretimi yapan Orhan Aydın da, bu yıl iklim değişikliğinden dolayı zorluk yaşandığını ifade ederek “Mayıs on beşinde ekilmesi gerekirken, Haziran ayında ekebildik. Eylül sonu Ekim başında hasadımızı yapıyoruz. Bu yıl rekolte iyi. Bölgenin kuru fasulyesi meşhurdur. Bölgenin toprak yapısının değişik olması ve iklimi lezzetini artırır” dedi. DENİZLİ (İHA)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı