REKLAMI GEÇ

Muhteşem Süleymanlı

Muhteşem Süleymanlı

Denizli’nin el dokuması tekstil ürünleri ile ünlü ilçesi Buldan’da bin 150 metre rakımda bulunan Süleymanlı Yaylası’nda bulunan doğa harikası Süleymanlı Gölü, kış aylarında meydana gelen kar ve yağmur yağışları nedeniyle yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.

/ DENİZLİHABER / 27 Haziran 2012 Çarşamba, 10:45

Aşırı yağışlar nedeniyle göldeki su seviyesinin yükselmesi ile birlikte göle ulaşımı sağlayan yolunda sular altında kaldığını, göle gitmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin Süleymanlı köyü üzerinden göle ulaştığını belirten Buldan Doğal Hayatı ve Kültürünü Koruma Derneği Başkanı Salih Atlamaz, “Yağışların bol olduğu bir kış mevsimi yaşadık. Yağmur ve kar yağışı ile birlikte gölümüz yüzde 100 doluluk seviyesine çıktı. Göldeki suyun çevreye zarar vermemesi için öncelikle Cafer Baba Restoranın önündeki duvar belediye ve özel idare ekipleri tarafından yükseltildi. Koca Harım bölgesinde, olası taşkınlara karşı duvarın dolgularını ve geçici savakları yapıldı. Tam doluluk oranına çıkan gölümüzün güzelliği bir kat daha arttı. Gölümüzün çevresinde doğa yürüyüşü yapmaya müsait bölgelerde bulunuyor.” dedi.

Gölümüzün doğal güzelliği korunacak
1. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde yer alan gölün çevresinde kamp yapılabildiğini, yaz kış piknikçilerin göl çevresinde yoğun olarak bulunduğunu ifade eden Dernek Başkanı Atlamaz, “Süleymanlı Gölü’nün yüz ölçümü 466 dekardır. Yaylanın ve gölün denizden yüksekliği bin 150 metredir. Gölün suyu tatlıdır. Göç eden kuşların kısa süreli konaklama yeri olan gölde sazan ve yayın balığı bulunur. Gölün çevresinde kuru ve ıslak nemli zeminlerde 95 bitki grubu bulunmaktadır. Bu doğa harikası gölün korunması için DSİ tarafından proje hazırlandı. Bu proje ile Cafer Baba Restoran önündeki duvar kalıcı olarak yükseltilecek. Göle ulaşımı sağlayan yol yaklaşık bir metre yükseltilerek geçişler sağlanacak. Koca Harım bölgesine açılır kapanır kalıcı savaklar yapılacak. Bu bölgedeki duvarın arkası takviye edilerek güçlendirilecek. Ayrıca Buldan tarafında bulunan Karoluk ve Lağım Ağzı mevkiindeki su kaçaklarının önlenmesi için kil atılarak duvar güçlendirilmesi yapılacak. Mevcut suyu kaybetmek istemiyoruz. Gölümüzün bu haldeki suyunu muhafaza edebilmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Gölümüz ilçemizin ve ilimizin önemli turizm mekânlarından biri olabilir. El dokuması tekstil ürünleri ile ünlü ilçemiz yaylamız ve eşsiz güzelliğe sahip gölümüzle de ününe ün katabilir” diye konuştu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı