REKLAMI GEÇ

Sulama göleti güneş enerjisiyle dolacak

Sulama göleti güneş enerjisiyle dolacak

Buldan’da bir hayırsever, sıra dışı bir bağışa imza attı. 30 yıl Fransa’da yaşadıktan sonra memleketi Buldan’a dönen Şinasi Durusoy, Sarımahmutlar Mahallesi’nde bulunan gölette sürekli su tutulmasını sağlamak için güneş enerjisi panelleriyle beslenen pompa yaptırdı, 85 metre derinlikten çıkarılan suyu da gölete verdi. Pompa sayesinde gölette her zaman su olacak ve ekolojik denge korunmuş olacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ocak 2016 Cuma, 14:28

Okul, hastane, cami yatırımlarıyla gündeme gelen hayırseverlere bir yenisi daha eklendi. Ancak bu hayırsever alışılmışın dışında bir yatırıma imza attı, Buldan’da fark yarattı.

30 YIL FRANSA’DA TERZİLİK YAPTI
30 yıl Fransa’da yaşayan ve terzilik yapan Şinasi Durusoy, kesin dönüş yaparak memleketi Buldan’a geldi. Sarımahmutlar Mahallesi’nde yaşamaya başlayan Durusoy, özellikle yaz dönemlerinde bölgenin can damarı olan gölette sıkıntı yaşandığını fark etti. Çözüm için kolları sıvayan Şinasi Durusoy, çarenin gölette sürekli su tutulmasını sağlayabilmek için çözüm üretmeye başladı. Doğal yollarla beslenen, yağmur ve kar suları dışında bir kaynağı olmayan göleti canlandırmak için bir proje geliştiren Durusoy, çalışmayı da başlattı.

GÜNEŞ ENERJİSİNİ KULLANARAK POMPA YERLEŞTİRDİLER
Uzun uğraşların ardından göletin yakınına 22 güneş enerjisi paneli yaptıran hayırsever Şinasi Durusoy, buradan elde edilen enerjiyle 5.5’lik bir dalgıç pompa çalştırarak, 85 metre derinlikten su çıkarmaya başladı. Saatte 12 ton su kapasitesine ulaşan sistem, Sarımahmutlar Göleti’ni beslemeye başladı.

DOĞAL DENGE KORUNACAK
Yaptırdığı yatırım ile ilgili bilgi veren Şinasi Durusoy, sistemin 22 panel ile yaz kış çalıştığını belirterek, aküsüz olması nedeniyle de işletme maliyetinin ortadan kalktığını söyledi.
Durusoy, “Güneşten paneller aracılığıyla elde ettiğimiz elektrik enerjisini inventörlerden geçirerek dalgıç pompanın çalışmasını sağladık. Bu yolla yaklaşık 85 metre derinlikteki kuyudan saatte 12 ton su çekiyoruz. Gölete yönlendirdiğimiz suyla bölgedeki ekolojik denge ve doğal hayatta tekrar canlanacak. Yaz aylarında tarım arazileri susuz kalmayacak. Yaklaşık bin 700 hektarlık mera canlanacak” dedi.

SANIRIM İLK OLDUM
30 yıl Fransa’da terzilik yaptıktan sonra doğduğu topraklara geri döndüğünü belirten Hayırsever Şinasi Durusoy’da, “Bu güne kadar okul, cami yaptıran çok hayırsever duydum. Güneşten elektrik üreten sistemi ilk kurduran ise ben oldum galiba. Mutluyum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı