REKLAMI GEÇ

Tarihi ön plana çıkaran yeni görünüm, tekstil merkezi Buldan’ın turizmine katkı koyacak

Tarihi ön plana çıkaran yeni görünüm, tekstil merkezi Buldan’ın turizmine katkı koyacak

Tekstil ürünlerine duyulan ilgi nedeniyle turizm potansiyeli her geçen gün artan Buldan’da belediye de önemli değişiklikler yaptı. Turizme katkı koyan çalışmalar “Kültür Ringi” projesi kapsamında yapıldı. Bazı tarihi yapılar restore edildi, sokak iyileştirmeleri yapıldı. İlçe yeni bir görünüme kavuştu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Eylül 2023 Çarşamba, 13:04

Buldan’da Kültür Ringi projesinin temelleri 2007 yılında başladı. Hükümet konağı, eski cezaevi, halk evi, Beyler Konağı ve eski postane binası restore edildi. Eski Arasta, Beyler ve Dokuma Pazarı sokaklarında iyileştirme çalışmaları yapıldı.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik, “Göreve geldiğimiz günden itibaren sokak sağlıklaştırması ve Kültür Ringi projemizi tamamlamak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Çarşı Sokak, Türkmenoğlu, Semerci Sokakları ile Fetçiler Sokakta sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamasını tamamladık. Yaptığımız çalışmalarla bugün Buldan ilçe merkezi, tarihi ve kültürel yapılarla açık hava müzesine dönüştü” dedi.

Kültür Ringi projesinin ilçe turizmine ve ekonomisine önemli katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Şevik, bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

SAAT KULESİ İLÇENİN SİMGESİ OLDU

İlçenin tarihi ve kültürel değerlerini simgeleyen figürlerle estetik bir görünüm kazandırılan ve 6 metre yüksekliğindeki traverten yapımı saat kulesinin aynı zamanda Kültür Ringinin başlangıç noktasını oluşturuyor. Geleneksel el dokuması ürünlerin pazarlandığı 14 Mayıs Caddesi’ni Tarihi Çarşı Sokak ile Süleymanlı Yayla Gölü yolunun birleştiği meydana yaptıkları saat kulesinin kısa sürede Buldan’ın simge eserlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Şevik, ayrıca insanların buluşma, adres tanımlama noktalarından biri haline geldiğini vurguladı.

TARİHİ ÇARŞI YENİDEN CANLANACAK

Kültür Ringi projesi kapsamında bir dönem ticaretin merkezi durumunda olan ve içerisinde 17.yüzyıla ait Çarşı Cami ile hanların bulunduğu tarihi çarşı, yapılan düzenleme ile yeniden canlanacak. Çarşı sokaktaki dükkanların dış cepleri ile 17.yüzyıla ait Tarihi Çarşı Camisinin etrafını çevreleyen ve çirkin görüntü oluşturan işyerlerini yıkımı ile başlayan çalışmaların, meydan projesi ile devam edeceğini açıklayan Başkan Şevik, “Çarşı sokakta gerçekleştirdiğimiz dış cephe yenileme çalışmalarının yanı sıra sokağımızı Bergama taşı ile döşedik. Tarihi Çarşı Caminin dış cephesini çevreleyen ve görüntü kirliliği oluşturan dükkanları yıktık, caminin dış cephesini yenileyerek ışıklandırdık. Böylelikle Caminin gece ve gündüz görünürlüğü sağlandı. Caminin karşısına yaptığımız süs havuzu tarihi çarşıya ayrı bir değer kattı. Süs Havuzu, üstü ahşap malzemeyle kapatılarak vatandaşlarımızın dinlenme alanlarından biri olacak” dedi.

BULDAN YENİ BİR MEYDAN KAZANACAK

Tarihi çarşıda yenileme çalışmalarının devam edeceğini belirten Başkan Şevik, “Tarihi Çarşı içerisinde, kamulaştıracağımız iki bina mevcut. Bu binaları en kısa zamanda kamulaştırarak yıkacağız. Burada, Tarihi Cami ve Hanlarla bütüncül bir görüntü oluşturacak şekilde düzenleme yapacağız. Çalışmalar tamamlandığında hem Tarihi Çarşı yeniden canlanacak hem de Buldan yeni bir meydan kazanmış olacak” diye konuştu.

TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPILARIN GÖRÜNÜRLÜĞÜ SAĞLANDI

Kültür Ringi projesi kapsamında Semerci, Türkmenoğlu, Fetçiler sokaklarında gerçekleştirilen sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamaları ile türkülere konu olan Eklemeli Konak, Yazıcıoğlu ve Beyler Konağı gibi kendine özgü mimarisiyle dikkat çeken kültürel mirasın görünürlüğünün sağlandığını açıklayan Başkan Şevik, “İlçemizde koruma altına alın 32 sokaktan 7’sinde sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulaması tamamlanırken ilçe merkezi açık hava müzesine dönüştü. Geçmişi milattan önce 6000 yıllara kadar uzanan dokuma kültürünün yaşatıldığı tarihi sokaklar, yerli ve yabancı misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.

4 SOKAĞIMIZ İHALE AŞAMASINDA

Projesi Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan Tavacı, Terziler Kaşı, Düzalan ve Tarakçı sokaklarının sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamasının ihale aşamasında olduğunu söyleyen Başkan Şevik, “Dört sokağımızın da restorasyonu tamamlandığında Kültür Ringi projemizde tamamlanmış olacak” diye konuştu.

  1. BEHÇET UZ EVİ KONUK EVİ OLARAK MİSAFİRLERİNİ AĞIRLAYACAK

Kültür Ringi’ni takip eden misafirlerin Dokuma Pazarı Sokağı, Beyler Sokağı’ndan geçerek Yalçınkaya Mahallesi’ndeki kendine özgü mimarisiyle dikkat çeken iki katlı Dr. Behçet Uz Evi’nde dinlenme imkanı bulacak. Dr. Behçet Uz evinin tefrişatını yenilediklerini ve konuk evi olarak ilçe turizmine kazandırdıklarını söyleyen Başkan Şevik, “Tarafımızca kamulaştırılan Dr. Behçet Uz Evi’ni konuk evi olarak yeniden düzenledik. İlçemize gelen misafirlerimizi tarihi konaklarımızda ağırlamak istiyoruz. Konaklama sorununu çözmek adına gerçekleştirilen düzenlemenin açılışını 29 Ekim’de yapacağız ve ilk misafirlerini ağırlayacak” diye konuştu.

KÜLTÜR RİNGİNİ 14 MAYIS CADDESİYLE TAMAMLACAĞIZ

Dr. Behçet Uz evi, Talat Tarakçı Konağı ve 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’in eşi Berrin Menderes’in doğduğu ev Evliyazedeler Evi ziyareti ile devam eden Kültür Ringi, ilçenin geleneksel dokuma ürünlerinin pazarlandığı 14 Mayıs Caddesi gezisi tamamlanıyor. Kültür Ringi’nin ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Başkan Şevik, “İlçemize gelen yerli ve yabancı turistlerin izleyeceği Kültür Ringi ile Buldan’ın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımı ve görülmesi açısından oldukça önemli. Kültür Ringi hem ilçe turizmine hem de ekonomisine katkı sağlayacak” dedi.

BULDAN KÜLTÜR RİNGİ

Saat Kulesi Meydanı’ndan başlayan Kültür Ringi, Çarşı Sokak, 17.yüzyıla ait Tarihi Çarşı Camii ve Hanlarından içinde bulunduğu Tarihi Çarşı, Türkmenoğlu, Fetçiler, Semerci, Dokuma Pazarı, Beyler sokaklarından devam ediyor. Yazıcıoğlu Konağı, Beyler Konağı, Buldan’ın geleneksel el dokumasının dünü ve bugünün sergilendiği Eski Hükümet Konağı ve Eski Cezaevi, Dr. Behçet Uz Evi, Talat Tarakçı Konağı, Evliyazadeler Konağı ve Cumhuriyet Caddesi ile Buldan’ın yöresel ürünlerinin satıldığı 14 Mayıs Caddesini bağlayan adıyla müsemma Bağlayan Sokaktaki Habip Çamlıer Konservatuarı ve Kültür Evi’nin gezilmesinin ardından başlangıç noktası olan Saat Kulesi’nde sona eren Kültür Ringi, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinin önemli bir bölümünü kapsıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı