REKLAMI GEÇ

Üzüm ve şarap diyarı öğrenci çekemiyor

Üzüm ve şarap diyarı öğrenci çekemiyor

Denizli’nin Çal ilçesinde, 2009-2010 dönemindePamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bekilli Meslek Yüksekokulu’na bağlı olarak faaliyete geçen, Çal Meslek Yüksekokulu’nun açılmasıyla buraya bağlanan Şarap Teknolojileri Bölümü, 4. yılında beklenen ilgiliyi görmeyince pasife alındı.

/ DENİZLİHABER / 9 Aralık 2013 Pazartesi, 13:03

Çal Meslek Yüksek Okulu’nun Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’ne bağlı Organik Tarım Programı 13’ü birinci sınıf ve 22’si ikinci sınıf olmak üzere toplam 35 öğrenci ile eğitim öğretime devam ederken, bu dönem öğrenci alamayan Şarap Üretimi Teknolojileri Programı’nın ise sadece 7 öğrencisi bulunuyor.

Özellikle Çal Karası üzüm türü ve şarapları ile dünyaya adını duyuran Çal ilçesinde, kaliteli şarap üretimi ve kaliteli üzüm yetiştiriciliğine yönelik eğitim vermesi amacıyla açılan Şarap Üretimi Teknolojileri Bölümü ile sektöre nitelikli eleman yetiştirilmesi amaçlanıyordu.
denizli-pau-cal-meslek-yuksekokulu-ic-1

ÖĞRENCİ NEDEN GELMİYOR?
Çallılar, öğrencilerin gelmemesini altyapı yetersizliğine bağlarken,PAÜ Çal Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aysel Yeşilyurt Er, Türkiye genelinde açılan birbirine benzer programların sayındaki artışın öğrencilere tercih imkanı sunduğunu, öğrencilerin il merkezlerine yakın ilçeleri tercih ettiğini, Çal’daki sıkıntının kaynağının da bu olduğunu belirtti.

Er, Şarap Üretimi Teknolojileri Bölümü’nün 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci almayarak pasif kalmasının “kapandı” anlamına gelmediğini ifade ederek, “Söz konusu program pasife alındı, ancak iki yeni bölüm açıldı. Muhasebe ve Vergi Teknolojileri ile Gıda Teknolojileri Bölümü ile ilgili altyapı çalışmaları tamamlandı. Bu programlara 2014-2015 eğitim öğretim yılında öğrenci alınacak. Ayrıca, Dış Ticaret ile Peyzaj ve Süs Bitkileri programları ileriki yıllarda öğrenci alınacak” dedi.

denizli-pau-cal-meslek-yuksekokulu-ic

KAPANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz ise,şarap üretimi teknolojileri ile ilgili laboratuvarın kurulduğunu, kapanmamasının doğru olmadığını kaydederek, “Şarapla ilgili programı kapanmadı, Gıda Üretimi Bölümü bünyesinde eğitim öğretime devam edecek. Ayrıca YÖK’ün yüzde 80 doluluk oranına ulaşmayan bölümleri kapatma gibi bir uygulaması var. Ancak, Şarap Üretimi Teknolojileri Programı kapatılsa bile, 2 yeni bölüm daha eğitim-öğretime açıldı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
4 Mayıs 2024 Cumartesi 6 20Sağanak Yağışlı
5 Mayıs 2024 Pazar 5 18Sağanak Yağışlı
6 Mayıs 2024 Pazartesi 2 21Az Bulutlu
7 Mayıs 2024 Salı 5 24Az Bulutlu
8 Mayıs 2024 Çarşamba 6 25Az Bulutlu