REKLAMI GEÇ

İnşaat Mühendislerinden Çal Gazi İlkokulu için sevindiren rapor

İnşaat Mühendislerinden Çal Gazi İlkokulu için sevindiren rapor

Mimarlar Odası’nın ardından İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi yönetimi de yanan Çal Gazi İlk Mektebi’nde inceleme yaptı. Geziye KUDEP yetkilileri de katıldı. İMO Başkanı Şenel, yangının taşıyıcı duvarlarda büyük hasar oluşturmadığını söyledi, ”Bakım ve onarımın ardından aslına dönebilir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Nisan 2019 Cuma, 15:25

Bir süre önce çıkan yangında büyük hasar gören Çal Gazi İlk Mektebi’nde yapılan incelemeye İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Prof. Şevket Murat Şenel, KUDEB Müdürü Nurhayat Aydın ve YİKOB Şube Müdürü Gökçen Çetin ile İMO yönetiminden bazı isimler katıldı.

Gazi Okulu’nda detaylı inceleme yapan Şenel ve beraberindekiler, yapının son durumuna ilişkin yerinde tespitler yaptı.

İncelemelerin ardından bir değerlendirme yapan İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Prof. Şevket Murat Şenel, binanın 1920’li yıllarda inşa edildiğini ve yığma taşıyıcı sisteme sahip olduğunu söyledi. Binanın uzun süredir kullanılmadığı ve tekrar kullanıma açılması için ısıtma sistemi eklenmesi işinin ihalesinin yapıldığını hatırlatan Şenel, yüklenici firmaya yer teslimi yapıldıktan sonra yangının meydana geldiğini belirtti.

Tescilli olan Çal Gazi İlkokulu’nda yaptıkları incelemelerde, taşıyıcı sistemi oluşturan duvarların büyük bir çoğunluğunun yangından ciddi bir yara almadan kurtulduğunu gördüklerini anlatan Şenel, “Binada yaptığımız inceleme sırasında yangından etkilenen bazı duvarlarda sıva tabakasını kaldırarak taşıyıcı duvarlarda çatlak oluşup oluşmadığını, malzemenin ve bağlayıcı harçların zarar görüp görmediğini kontrol ettik. İnceleme sırasında binanın giriş kapısının sağında ve solunda yer alan kısımların yangından ayni oranda etkilenmediğini, ana girişin sol tarafında kalan bölümlerin göreceli olarak yangından daha fazla etkilendiğini tespit ettik. Horasan harcı kullanılarak inşa edilen ve taş duvarlardan ve yığma dolu tuğla ile örülen bölme duvarlardan oluşan binada daha sonradan bazı tadilat işlemlerinin yapıldığını ve bu tadilatlar sırasında çimento bazlı bağlayıcı harçların da kullanıldığını belirledik. Bu incelemeler sırasından ne çimento bazlı harçlarda, ne de taş duvarlarda yangın sebebiyle oluşan çatlaklara ve ayrışmalara rastlamadığımızı ifade edelim. Sadece birkaç duvarda, binanın uzun süredir kullanılmamasından ve bakımsız kalmasından kaynaklanan bazı çatlakların oluştuğunu, bu çatlakların da doğrudan yangın ile ilişkili olmadığını tespit ettik. Yanan ahşap aksamın temizlenmesi ve duvarların üzerindeki sıva tabakasının sıyrılmasından sonra çıkarılacak bir hasar rölevesi, gözden kaçan duvar hasarlarının tespiti ve tamiri açısından faydalı olacaktır” dedi.

“YANGIN TAŞIYICI DUVARLARA BÜYÜK HASAR VERMEMİŞ”
Yangının başladıktan hemen sonra hızla yayılması, ahşap döşeme ve çatının çok kısa bir zaman içinde yanarak yok olmasının, içeride oluşan ısının hapsolmadığını ve kompartman etkisi meydana gelmediğini dile getiren Şenel, “Bu yüzden de çok yüksek sıcaklık değerlerinin oluşmadığı görülüyor. Gerek çimento bazlı harçlarda ve gerekse de yığma duvarlarda çatlak tespit edilmeyişi, bu durumun bir işareti olarak kabul edilebilir. Bu ise oluşan yangının, parametrik yangın eğrisi formuna daha yakın bir seyir takip ettiğini, hidrokarbon veya nominal standart yangın eğrilerinden farklı bir yangın modelinin geçerli olduğunu gösteriyor. Bütün bu hususlar Çal Gazi İlkokulunda bulunan taşıyıcı duvarların bakım ve onarımları yapıldıktan sonra kullanılabileceğinin bir göstergesidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 9 29Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 10 28Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 9 29Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 11 29Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 11 28Parçalı Bulutlu