REKLAMI GEÇ

Menderes’te balık katliamı

Menderes’te balık katliamı

Büyük Menderes Nehri bir kez daha balık katliamına sahne oluyor. Çal Kumral Mesireliği’nden başlayarak, tarihi Hançalar Köprüsü’ne doğru uzanan kilometrelerce nehir yolu boyunca büyüklü küçüklü ölmüş balıklar nehir yüzeyini kaplamış durumda. Baraj kapaklarının kapatılması ve nehirde su seviyesinin azalması ile kirlilik ölümlerin başlıca nedeni.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Ağustos 2016 Cuma, 08:30

Yaşar TOK
Büyük Menderes Nehri üzerinde meydana gelen balık ölümlerine bir yenisi daha eklendi. Çal Kısık Kanyonu’ndan sonra 500 metre kadar aşağılarda nehir üzerinde yer alan Köprübaşı Mevkiinde, köprü altında başlayan balık ölümleri, nehrin akışı boyunca devam ediyor.

denizli-menderes-kirliligi-baliklari-olduruyor-1

MENDERES’TE CANLI KALMADI
Sazan, aynalı sazan, yılan balığı, tatlı su mercanı, yayın gibi balık türlerinin yetiştiği nehirde canlı yaşamı adeta tümüyle sona ermiş durumda. Körübaşı’nda suyolunda bir kilometre boyunca arazisi olan çiftçi Hasan Homan, nehirdeki ölümlerin birkaç gün boyunca devam ettiğini ve bugün itibariyle tüm canlıların öldüğü ifade etti.

denizli-menderes-kirliligi-baliklari-olduruyor-5

Balık ölümlerinin yoğun olarak Çal yerleşiminin atık sularının Menderes Nehri’ne bırakıldığı noktadan itibaren başladığı gözlendi. Nehrin gerisinde ise balıkların yaşamaya devam ettikleri tespit edildi.

SU SEVİYESİNİN AZALMASI ÖLÜMLERİN NEDENİ
Menderes’te yaşanan durum ile ilgili bilgi veren Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, balık ölümlerinin kendileri için üzücü olduğunu belirterek, yaz aylarının kuraklığı nedeniyle nehir sularının azaldığını, suda yaşayan canlı türlerinin de bundan etkilendiğini açıkladı.

denizli-menderes-kirliligi-baliklari-olduruyor-3

ARITMA TESİSİ İÇİN GELİŞME VAR
Yerleşim alanı atık sularının arıtılması konusunda yeni gelişmelerin yaşandığın belirten Başkan Akcan, Büyükşehir, İller Bankası ve Çal Belediyesi arasında bir protokol imzalandığını, hazineye ait arazi tahsisi yapılıp, tesisin 2017 yılı içinde programa alındığını söyledi. Başkan Akcan, Çal, Selcen ve Yukarıseyit yerleşmelerinin arıtması olarak hizmet verecek olan tesisin master projesinin DESKİ tarafından hazırlandığını kaydetti.

denizli-menderes-kirliligi-baliklari-olduruyor-4

AZOT MİKTARINDA ARTIŞ VE SUYUN AZLIĞI ETKİLİ
Kitlesel balık ölümleri ile ilgili bilgisine başvurduğumuz PAÜ Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Mustafa Duran, suya karışan azot miktarında bir artış meydana gelebileceği, bu durumun oksijeni bağlayarak balıkların canlı ortamını sıfırlayıp, ölümlere yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Mustafa Duran, yaz sıcaklığı ve suyun azalmasının da bu sonuca etki etmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

denizli-menderes-olu-baliklar-anons

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 9 29Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 10 28Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 9 29Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 11 29Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 11 28Parçalı Bulutlu