Sudan koyun geçirme yarışması

Denizli’nin Aşağıseyit köyünde yaklaşık 9 asırdır süregelen ‘sudan koyun geçirme yarışı’, bu yıl kuraklık engeline takıldı. Ancak geleneklerini sürdürmek isteyen Türkmenler, büyük menderes nehrine taşlarla set yaparak, su topladı.
/ DENİZLİHABER / 31 Ağustos 2008 Pazar, 00:00
Sudan koyun geçirme yarışması, Denizli’nin Çal İlçesine bağlı Aşağıseyit köyünde 828 yıldır süregelen bir gelenek. Koyun sürülerinin Büyük Menderes nehrini yüzerek sudan geçmesini amaçlayan yarışma, her yıl olduğu gibi bu yıl da yapılacaktı. Ancak kuraklık, nehrin derinliğini 30 santimetreye düşürünce yarışmanın iptali gündeme geldi. Soruna çözüm arayan köylülere, muhtar ve kaymakam destek verdi. Onlar da suyun önüne set çekti. Su toplanınca yarışma da başladı.
Yarışmaya bu yıl Çal, Çivril ve Baklan ilçelerinden 38 çoban katıldı. Önce sürünün başındaki koyun rengarenk boyandı, yol boyunca ıslık çalarak sürüsünü su kenarına kadar getiren çobanlar, ardından yoğun bir mücadeleye girişti. Koyunlarını suya sokmak için uzun süre mücadele veren kimi çobanlar koyunlarını suyun içerisine katamayınca yarışmayı kaybetti.
Çekişmeli geçen yarışmaya ilgi büyüktü. Sürüsü ilk üçe giren çobanlara, ödül olarak cumhuriyet altını verildi.
Yorum Yaz
Hava Durumu
Çal | Sıcaklık (°C) | Durum | |
---|---|---|---|
En Düşük | En Yüksek | ||
15 Haziran 2025 Pazar | 11 | 29 | Az Bulutlu |
16 Haziran 2025 Pazartesi | 9 | 29 | Az Bulutlu |
17 Haziran 2025 Salı | 11 | 30 | Az Bulutlu |
18 Haziran 2025 Çarşamba | 13 | 32 | Az Bulutlu |
19 Haziran 2025 Perşembe | 15 | 34 | Az Bulutlu |