REKLAMI GEÇ

Çameli’nin amansız hastalığı Akromegali

Çameli’nin amansız hastalığı Akromegali

Pamukkale Üniversitesi Endokrinoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Fulya Akın, bir milyonda 60 ila 80 kişide görülen büyüme hastalığı olarak bilinen Akromegali hastalığının, Türkiye’de en çok Çameli İlçesi’nde görüldüğünü açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 13 Nisan 2013 Cumartesi, 13:31

Türkiye’de binlerce yetişkin, akromegaliye yakalanıyor, el, ayak ve burun gibi organları aşırı büyüyor. Akromegali tedavi edilmezse hayati tehlike yaratabilecek diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Hastalığın tedavisi mümkün ama erken tanı büyük önem taşıyor. Tanı konulmayan hastaların ömrünün 10 yıl kısaldığını söyleyen Pamukkale Üniversitesi Endokrinoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Fulya Akın, akromegali hastalığının nadir görüler bir rahatsız olduğunu ve ağır ilerlediğinden çok geç fark edilebileceğini vurguladı.

EN SIK ÇAMELİ’NDE GÖRÜLÜYOR
Doç. Dr. Fulya Akın, ergenlikten sonra beyindeki, hipofiz bezinde iyi huylu bir tümörün oluşması sonucu ortaya çıkan akromegali hastalığının, bir milyonda 60-80 kişide görüldüğünü söyledi. Türkiye’de 6000-6500 akromegali vakasının olduğunun tahmin edildiğini de vurgulayan Doç. Dr. Fulya Akın, “Denizli’de yaklaşık 40 akromegali hastası endokrinoloji kliniğimizce takipte. Bu sayı diğer bölgelere göre fazla. Özellikle daha yüksek bir yer olan Çameli ilçesinden fazla sayıda hastamız var” dedi.

YANLIŞ TEŞHİS NEDENİYLE DİLİ KESİLEN HASTA VAR
Doç. Dr. Akın, uzuv ve kemik büyümesi olarak kendini gösteren akromegali hastasının, ileri safhalarda diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına yol açabilecek kadar tehlikeli bir hastalık olduğunu dikkat çekti. Hastalığın başka hastalıklarla da karıştırıldığını ileri süren Doç. Dr. Fulya Akın, yanlış teşhis sebebiyle horlama ve solunum sıkıntısı çeken bir hastanın küçük dilinin kesildiğini ve daha sonra akromegali hastası olduğu öğrenilince kendilerine sevk edildiğini söyledi

AKROMEGALİ’NİN BELİRTİLERİ
Hastalığın her iki cinste aynı sıklıkta bulunduğunu ve ortalama tanı yaşı 40-45, ortalama tanı süresi 7-10 yıl olarak bilindiğini söyleyen Doç.Dr. Akın, “Akromegali uçlarda büyüme, terleme artışı, eklem ağrıları ve görme problemleri ile karakterizedir. Bu hastalıkta tansiyon yükselmesi, kalp, solunum problemleri, guatr, barsak problemleri ve metabolik bozukluklar görülebilir. Aşırı büyüme hormonu salgılanması sebebiyle şeker hastalığı, insülin direnci, hızlanmış damar sertliği ve artmış kalp hastalıkları görülür” dedi.
Belirtilerinin ise büyümüş eller, burun, dil ve dudaklar karakteristik bulgular olduğunu söyleyen Akın, “ Ellerdeki şişlikler ödemden daha çok subkutan dokudaki değişikliklere bağlı oluşur. Yüzük, eldiven, şapka ve ayakkabı numarasındaki artışlar, kafatasındaki aşırı büyümeye bağlı dişlerin seyrek yerleşmesi, çenenin öne çıkması, sesin boğuk ve kalın çıkması ve alında belirginleşme hastalığın bulgularıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı