REKLAMI GEÇ

Çivril’de Elma Kurdu için Biyoteknik Mücadele başladı

Çivril’de Elma Kurdu için Biyoteknik Mücadele başladı

Çivril’de elma üreticilerine elma iç kurdu zararlısına karşı Biyoteknik Mücadelede ”Şaşırtma Tekniği”nin benimsetilmesi için Tarla günü düzenlendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ekim 2019 Perşembe, 14:38

Elma üreticisinin ”Şaşırtma Tekniği” yöntemiyle ilaç kullanmadan elma iç kurdunun zararının ortadan kaldırabilmesi için Tarım Orman İl Müdürlüğü ve özel bir firmanın ortaklaşa hazırladığı Tarla Günü Çivril’de yapıldı. Tarla Gününe Tarım Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı, Dr. Fatma Özsemerci, Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Şube/İlçe Müdürleri, üretiminin yoğun olduğu ilçelerden üretici ve teknik elemanlar katıldı.

Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural ilaçlamanın zararlarına dikkat çektiği konuşmasında “Yaşadığımız bu toprakların 7 bin yıllık bir geçmişi var. Sağlıklı bir gelecek için, üretimde mümkün olduğunca az ilaç kullanılması, biyoteknik ve biyolojik mücadelelerin yaygınlaştırılması ile toprağın, ağaçların, meyvelerin ve neticesinde bizden sonraki nesillerin daha güzel bir dünyada daha sağlıklı yaşayacağına inanıyorum” dedi.

Diğer taraftan ilçesinin tarımsal üretimi hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya “En büyük hedefimiz tarımsal üretimde girdi maliyetlerini azaltarak kaliteyi arttırmaktır. Denizli, 71 bin dekar alan ve 289 bin ton elma üretimi ile Türkiye elma üretiminin % 5’ini sağlıyor. Çivril’de ise 56 bin dekar alan ve 267 bin ton elma üretimi yapılıyor. Bu projenin Denizli’de uygulanmasının en büyük nedenlerinden birisi Elma üretiminde önde gelen illerinden birisi olmamızdandır. Bakanlığımızın destekleri, İl Müdürlüğümüz ve enstitülerimizin gayretleriyle bu tarz projeler devam edecektir” dedi.

Enstitü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı ise şaşırtma tekniğinde dişi Elma iç kurdunun yaydığı ve çiftleşmeyi engelleyen ‘’feromon’’ların salgıladıkları koku ile Elma, Armut, Ayva ve Ceviz bahçelerinde yoğun koku bulutu oluşturularak bu koku bulutunda erkeklerin dişileri bulamadığı ve çiftleşmenin gerçekleşememesinden dolayı dişilerin yumurtalarını meyvelere bıraksalar bile içinden larva çıkamadığı iç kurdu zararının oluşmadığını ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı