REKLAMI GEÇ

Çivril’de kuraklık hayvancılığı vurdu

Çivril’de kuraklık hayvancılığı vurdu

Çivril’de kuraklık hayvancılığı da vurdu. Yeterli su olmadığı için çamur banyosu yapamayan mandaların süt verimi düştü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2017 Salı, 10:53

Denizli’de tek doğal manda kaymağı üretilen Çivril’in Emirhisar Mahallesi’nde yaşanan susuzluk ve kuraklık manda kaymağı ve yoğurdunu olumsuz etkiledi. Emirhisar’da yaklaşık 15 ailenin yetiştirdiği 60 manda meralarda yaşanan kuraklık nedeniyle çamura giremeyince süt üretiminde düşüş yaşanmaya başladı.

GÜNLÜK 5-7 LİTRE SÜT VERİYOR
Evinde 9 manda yetiştiren Raziye Kösen Mandaların sıcaklarda çamura giremediği için serinleyemediğini belirterek, “Meralarda yeteri kadar çamur alan kalmadı. Çay kuruyunca su gelmiyor bu da meranın bazı bölgelerinde oluşan çamurluk alanların kurumasına neden oluyor. Çamura yatamayan Manda sıcaktan etkilenince akşam fazla süt veremiyor” dedi.

Bir Manda’nın günlük 5 ile 7 litre arasında süt verdiğini belirten Raziye Kösen, “Manda inek gibi çok süt vermez, en fazla 7 litre süt çıkar. Bu yıl çamurlar azalınca mandalar sıcaktan çok etkilendi verim de 5 litreye kadar düştü” dedi.

İKİ KERE KAYNATIP KAYMAK YAPILIYOR
Manda kaymağı yapmanın zahmetli bir iş olduğunu belirten Kösen, “Manda kaymağı yapmak zordur. Hem az süt olur, hem de kaymak yapmak için sütü iki kere kaynatmak gerekir. Sütü sağdıktan sonra kaynatıp soğumaya bırakırız. Sonra bir kere daha kaynayıp soğuyunca üzerindeki kaymağı alırız. 5 kilo sütten yaklaşık 700 – 800 gram kaymak çıkar” dedi.


ALMAK İÇİN SIRAYA GİRMEK GEREKİYOR
Manda sütünün azalması nedeniyle üretilen kaymak ve yoğurdun yetersiz olduğunu ifade eden Raziye Kösen, “Manda kaymağı ve yoğurdu çok faydalı ve doğal olduğu için isteyen çok. Ama günlük bir kilo kadar kaymak iki kilo kadar da yoğurt çıkıyor. Bazen içmek için süt olarak kullanıyoruz. Almak isteyenler birkaç gün önce haber verirlerse ancak yapabiliyoruz” dedi.

(Kaynak: Yeşil Çivril Haber)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı