REKLAMI GEÇ

Çivrilli çiftçinin fiyat isyanı. Ağaca çıktı, şeftalilere yere silkti

Çivrilli çiftçinin fiyat isyanı. Ağaca çıktı, şeftalilere yere silkti

Çivril’de bir meyve üreticisi, artan maliyetlere rağmen ürününün para etmemesi üzerine çılgına döndü. Tarlasındaki şeftali ağacına çıkan çiftçi, tepkisini tüm ürünü yere silkerek gösterdi. Çiftçinin o anları cep telefonu ile görüntülendi, sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Eylül 2022 Perşembe, 15:54

Türkiye’nin meyve merkezlerinden biri olan Çivril’de ilginç bir olay yaşandı. Marketlerde ve pazarda 15 lira dolayında satılan şeftaliye tarlada 3-4 lira gibi fiyat verilmesi meyve üreticisini kızdırdı.

Genç Çivril Gazetesi’nin haberine göre aylardır emek vererek yetiştirdiği şeftalinin para etmemesine, uygun fiyattan alıcı bulunmamasına sinirlenen çiftçi isyan etti. Tarlasındaki meyve ağaçlarına çıkan şeftali üreticisi tüm ürünü yere silkti.

Çiftçinin tepki gösterdiği ve ürünleri yere silktiği anlar bir arkadaşı tarafından kaydedildi. Sosyal medyada yayınlanan görüntüler kısa süre içinde büyük ilgi gördü. “Çiftçinin hali” yorumlarının yapıldığı paylaşımda çiftçiye çok sayıda destek mesajı geldi.

“PARAYI ARACILAR KAZANIYOR”

İlçede meyve üreticilerinin yaşadığı sıkıntıyı değerlendiren Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, şeftali fiyatının geçen yıla göre yarıya indiğini dile getirdi.

Düşüşe anlam veremediklerini belirten Özkul, “Bu işe bir anlam veremedik. Geçen yıl ile bu yıl arasında maliyet farkı çok arttı. Bazı ilaç fiyatları 4 katına çıktı. Gübrenin fiyatı da geçen yıla göre 3-4 kat arttı. Motorin ise geçen yıl 7 liraydı bu yıl 20 liranın üstünde. Tüm bunlar yaşanırken üretici birinci kalite ürününü geçen yıla göre yarı fiyatına satıyor. Üretici para kazanamazken aradaki kişiler 2-3 katını kazanıyor. Hal böyle olunca, üretici maliyetleri bile karşılayamadığı ürünleri toplama gereği duymuyor. Çünkü toplamak da maliyet gerektiriyor, işçilik gerektiriyor” dedi.

“ÜRETİCİ ZOR DURUMDA”

Çözümün, devlet tarafından yapılacak bir denetim olduğunu söyleyen Özkul, “Üreticilerimiz çok zor durumda, duruma da çok tepkililer. Marketlerde 15 liraya satılan birinci kalite şeftaliyi burada 3 liraya satıyorlar ya da 2 liraya çürük niyetine meyve suyuna vermek zorunda kalıyorlar. Bu işin çözümü aslında çok basit, devlet denetleme mekanizması oluşturmalı. Denetim yapılırsa aradaki makas düşer ve hem üretici hem de tüketici kazanır. Aksi halde Çivril’de şeftali üretimi bitecek, vatandaşımız başka ürünlere yönelecek” diye konuştu.

Yorumlar

Hasan   -  Bağlantı 16 Eylül 2022, 12:58

Bumudur çözüm bununla alakalı ne yapabiliriz bunun düşün0lmesi gerekli Allah yağmur vermedi denir sonrada bu şekilde israf edilir tepkini farklı bir şekilde gösterilebilirsin illaki rabbinin nimetine tekme atarak mı gösteriyorsun

M. ALİ ÖZHAN   -  Bağlantı 16 Eylül 2022, 11:59

Gariban çiftçinin sahibi yok,
adam haklı

şehmuz   -  Bağlantı 16 Eylül 2022, 09:07

mazot fiyatlarındaki anormal artış nakliye ücretlerine de yansıdı haliyle giderler maliyetler katlandı çiftçi üretici zorda işçisi emeklisi halkta alım güzü kalmadı…

Abdullah   -  Bağlantı 15 Eylül 2022, 22:46

Çiftçimiz çok haklı, ama bu hareketiyle sadece izlenme rekoru kırabilir, başka. Aracıyı kaldırıp pazara kendileri getirsin olır, kooperatif kurup suyunu, konservrsinş yapsınlar olur, yada kannatsizlik edip yere döküp üzerinde tepinsinler

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı