REKLAMI GEÇ

Turna ve sazan ırkı tehdit altında

Turna ve sazan ırkı tehdit altında

64 kilometre karelik alana sahip olan Çivril Işıklı Gölü’nün meşhur turna ile sazan balıkları artık fazla görülmüyor. Nedeni de avlanmak değil, İsrail Sazanı. Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, “İsrail Sazanı öyle bir balık ki, diğer balıkların yumurtasını yiyor, kalanları da dölleyip kendi ırkını sürdürüyor” dedi.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2017 Pazar, 10:00

Kufi Deresi, Işıklı Pınarları, Büyük Menderes ve Akçay Deresi’nden beslenen Işıklı Gölü’nün kabusu İsrail Sazanı oldu.

Geçmiş yıllarda 40-50 kilogram ağırlığında turna ve sazan balıklarının yakalandığı gölde artık ne böylesine büyük balığı ne de bol balığı bulmak mümkün.

Çok sayıda kuş türünün de yaşadığı Işıklı Gölü’nün, ülkemizdeki birçok bölgesinde olduğu gibi İsrail Sazanı tehdidi altında olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Gürcan Güven, “İsrail Sazanı, pirana gibi sürüyle geziyor. Bu balık türü Işıklı Gölü’nü istila etti. Turna ve sazan türü balıkların döllenmiş yumurtalarını yiyorlar. Ayrıca, diğer balık türlerinin döllenmemiş yumurtalarını dölleyip, kendi ırklarını devam ettiren İsrail Sazanı ile mücadele etmek imkansız” dedi.

Geçmiş yıllarda yapılan bilinçsiz avcılığın da turna ve sazanın azalmasında önemli rol oynadığını belirten Başkan Güven, ancak asıl nedenin İsrail Sazanı olduğunu vurguladı.

Başkan Güven, ”İsrail Sazanı tehdidi karşısında çaresizce bekliyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre, tatlı suların hemen hepsi İsrail Sazanı tehdidi altında. Üzülerek söylüyorum; böyle giderse Işıklı Gölü’nde yöremiz tarafından ‘dişli’ olarak bilinen ‘turna’ ve ‘sazan’ kalmayacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı