REKLAMI GEÇ

Mantının raf ömrü uzadı

Mantının raf ömrü uzadı

Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çivril Atasay Kamer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Uzunlu, mantının raf ömrünü 10 günden 4 aya çıkartacak çalışması ile ihracat yolunu açtı.

/ DENİZLİHABER / 27 Ocak 2014 Pazartesi, 14:37

ŞENGÜL BOZ
PAÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Uzunlu, yaklaşık 4 yıllık çalışmasını sonlandırdı. Çukurova Üniversitesinde doktora tez projesi olarak yaptığı çalışmanın asıl amaçlarından birinin özellikle yurt dışında yaşayan Türklere yönelik endüstriyel üretimdeki ihracat şansını arttırmak olduğunu söyledi.

Çalışması hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Uzunlu, “Adana’da küçük bir mantı üreticisi firma benim mantılarım çok kolay bozuluyor, raf ömrünü nasıl uzatırız şeklinde bir taleple bize gelmişti. Yaptığımız araştırma ile modifiye atmosferde paketleme sistemi ile mantıyı geleneksel özelliklerini koruyarak uzunca bir süre dayandırabileceğimizi fark ettik. Bunun için gerekli ambalaj materyallerini araştırdık, bunları İstanbul’dan temin ettik. Deneme üretimleri yaptık” dedi.

“Antalya’da büyük bir entegre et tesisinde modifiye atmosfer paketleme ünitesinde mantımızı farklı kompozisyonlarda, farklı formüllerde paketledik ve dört ay boyunca her hafta mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerini gerçekleştirdik. Mantının 4 ay boyunca rafta bozulmadan kalabileceğini belirledik” diyen Yrd. Doç. Dr. Uzunlu, çalışmasının patentini almak için müracaatta bulunduğunu açıkladı.

“EVLERDE YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Endüstriyel üretim metodu olarak hazırlanan projenin evlerde uygulanmasının mümkün olmadığını belirten Uzunlu, “Mantının raf ömrünün uzatılmasında tamamen doğal ürünler ve günlük hayatta kullanılan maddelerden faydalandık. Bununla ilgili patent başvurumuzu Haziran 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü (TPE)’ ne başvurduk. Şu an da süreç devam ediyor. Patenti alındıktan sonra çeşitli üreticiler ile görüşmeyi düşünüyoruz. Bu ancak endüstri de yapılabilecek bir şey evlerde yapılması mümkün değil. Bu bir endüstriyel üretim metodu” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı