REKLAMI GEÇ

Çivril’de kooperatif tesisleri bir bir kapanıyor

Çivril’de kooperatif tesisleri bir bir kapanıyor

Türkiye’nin elma deposu olarak bilinen Denizli’nin Çivril ilçesinde üreticilerin bir araya gelerek kurdukları soğuk hava depoları başta olmak üzere elma işleme tesisleri, bir bir kapanıyor. Birinin icra yoluyla satıldığı Çivril’de, son üç yıl içinde 4 tesis atıl duruma düştü.

/ DENİZLİHABER / 16 Eylül 2013 Pazartesi, 15:27

ŞENGÜL BOZ
Çivril yıllık 225 bin ton elma üretimi ile Türkiye genelinde ilk 3 sırada yer alıyor. Meyve üretiminde Denizli’yi de Türkiye genelinde 5. sıraya taşıyan Çivril’de üreticiler dertli.
Çivril’de yıllık 185 -225 bin ton elma, 15 bin ton kiraz, 12 bin ton şeftali, 8 bin ton kayısı ve 5-6 bin ton angelino erik üretimi yapılıyor. Meyveciliğin başkenti olarak bilinen Çivril’de üretici, pazarlama sorunu yaşıyor. 40 adet soğuk hava deposunun bulunduğu Çivril’de üreticilerin bir araya gelerek kurduğu elma işleme tesisleri bir bir kapanırken, icra yoluyla satılan tesislerde bulunuyor.

4 TESİS KAPANDI BİRİ İCRA YOLUYLA SATILDI
Çivril’in Emirhisar ilçesinde elmayı 17 boya ayıran elma ambalajlama tesisi geçtiğimiz yıl icra yoluyla satıldığını ve 3 soğuk hava deposunun da kapatılarak atıl durumda bekletildiğini söyleyen Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, “Çivril kooperatifleşmeyi beceremedi. Üreticilerin bir araya gelerek kurdukları tesisler bir bir kapanıyor. Burada kooperatif yönetim kurulu üyelerinin beceriksizliği büyük rol oynuyor. Ancak yanlış ve eksik yapılaşma da tesislerin kapatılmasında büyük rol oynamıştır” dedi.

AYÇİÇEĞİ, ELMA ÜRETİCİSİNİN İMDADINA YETİŞTİ
Elma üreticisinin bu yıl zarar ettiğini belirten Başkan Özkul, “Üretici pazarlama sorunu yaşıyor. Ürettiğimiz elmaları, soğuk hava deposunda fazla bekletmeden satmanın yolunu arıyoruz. Ayrıca, üreticisi soğuk hava deposu maliyetinden kaçtığı için 14 yıl öncesinin birim fiyatından elma satıyor” diye konuştu.
Özkul, 14 yıl önce kullandıkları elektrik, mazot, ilaç ve gübre birim fiyatları bugün 10 kat artmasına rağmen elma fiyatının değişmediğini belirterek çiftçinin yüzünü ayçiçeğinin güldürdüğünü belirtti.
Çerezlik ayçiçeği fiyatlarının beklenmedik bir şekilde arttığını söyleyen Özkul, konuşla ilgili şunları söyledi:
“14 yıl önce 600 kuruştan sattığımız elmayı bugün aynı fiyata satıyoruz. Ancak buna rağmen, kullandığımız elektrik, mazot ve gübre fiyatları tam 10 kat arttı. Ayrıca, hava koşulları da elma üreticisine vurdu. Elma üreticisini bu yıl çerezlik ayçiçeği kurtardı. Ayçiçeğinin fiyatı hiç beklenmedik bir şekilde yükseldi. Üretici 2-2.5 liradan alıcı bulmayı beklerken 4-5-5 liradan satılmaya başlandı. Çiftçinin yüzünü ayçiçeği güldürdü. ”

KOOPERATİFLEŞMEYİ BECEREMEDİK
Kooperatiflerle ile yaşanan sıkıntılar Yüksek Ziraat Mühendisi İbrahim Gür’ün “Çivril Tarımı ve Geleceği’ konulu panelde de gündeme geldi. Ziraat Mühendisi İbrahim Gür, çiftçilere kooperatifleşmenin önemini anlatırken Belediye Başkanı İbrahim Hakkı Aslan, “Çivrilli üretici kooperatifleşmeyi beceremedi. Kooperatif aracıyla kurduğumuz bir çok tesis bugün kapandı. Bu konuda ciddi eğitime ihtiyacımız var” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı