REKLAMI GEÇ

Işıklı Gölü’nde kuraklık tehlikesi

Işıklı Gölü’nde kuraklık tehlikesi

Denizli’nin en büyük göllerinden biri olan Işıklı Gölü’nde kuraklık tehlikesi başladı. Kurak geçen yaz nedeniyle tarımsal sulamada yoğun olarak kullanılan Işıklı Gölü, kaynakların yetersizliği nedeniyle beslenemeyince kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kaymakamlık harekete geçti, hem gölü hem de çiftçileri kurtaracak formül geliştirmeye çalışıyor. Çiftçilerin sulamada dikkatli olması istendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Temmuz 2016 Perşembe, 11:45

Denizli’nin en büyük su havzalarından olan ve 64 kilometrekarelik alanı bulunan Işıklı Gölü kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Sulama sezonunu başlaması ile debisi hızla azalan gölde aynı programda sulama yapılması halinde 10 günlük su kaldığı bildirildi.

KAYMAKAMLIKTA TOPLANTI YAPILDI
Işıklı Gölü’ndeki son durumun masaya yatırılması için kaymakamlıkta toplantı düzenlendi. Gölü kullanan Sağ Sahil Sulama Birliği, Sol Sahil Sulama Birliği, Çivril Belediyesi ve DSİ Çivril İşletme şefliği yetkililerinin katıldığı toplantıda göldeki suyun sadece doğal yaşama yetecek kadar kaldığına dikkat çekilerek, çiftçilerin suyu temkinli kullanmaları istendi. Yer altı kaynakları ile Işıklı Akgöz, Küfi Çayı ve Dinar’dan gelen kollardan beslenen gölde aşırı buharlaşmanın olduğu, doğal kaynaklardan gelen su miktarının azalmasının da göldeki durumda etkisinin büyük olduğu ifade edildi.

650 BİN DEKAR ARAZİ SULANIYOR
1 Nisan’da başlayan sulama sezonu ile yaklaşık 650 bin dekar arazinin sulamasının yapıldığı Işıklı Gölü’nde başlayan kuraklık neticesinde 30 Eylül’de sona erecek sulama sezonun sonuna kadar su kalmayacağı dile getirildi. Doğal yaşamın devam etmesi için göldeki su miktarının en az %26’sının bırakılması gerektiğine dikkat çeken yetkililer “Gölde yaşayan balık ve kuşların hayatını devam ettirebilmesi için su bırakmak gerekiyor. Ama su bırakırsak çiftçi de mahsulünü sulayacak su bulamayacak. Bu yıl buharlaşma çok fazla oldu. Doğal beslenme kollarından gelen su miktarı buharlaşma ile yok oluyor göldeki su miktarı artmıyor. Ayrıca gölün zemini çok fazla dolduğu için fazla su depolanamıyor her yıl daha az su tutulabiliyor” dedi.

GÖLÜN KURUDUĞUNU İLK KEZ GÖRÜYORUM
Işıklı Mahallesi’nde yaşayan Cevat Dinç (87) Işıklı Gölü’nün bu halini ilk kez gördüğünü belirterek, “Ben gölü ilk su tutulduğu günden beri biliyorum. Yazları arazi sulaması yapıldığı için su miktarı biraz azalırdı ama ilk defa bu kadar kuruduğunu gördüm” dedi.

Ahmet Erdoğan da (76) Işıklı’ya 50 yıl önce geldiğini ifade ederek, “Işıklı Gölü’nün kuruyacağını hayal bile edemezdim. 50 yıldır ilk defa gölü böyle gördüm” dedi.

16 takımdan 52 familyaya ait 217 tür olmak üzere 300 bine yakın kuşun yaşadığı 101 kuş türünün de üreme alanı olarak kullandığı göl, sazan ve turna türü balıklara da ev sahipliği yapıyor. İlerleyen günlerde göldeki su miktarının artmaması durumunda tarımsal sulama yapılabilmesi için doğal yaşam için ayrılan %26’lık su rezervinden bir kısmının kullanılmasının gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

(Kaynak: Yeşil Çivril Haber)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı