REKLAMI GEÇ

Işıklı kaynağı can çekişiyor

Işıklı kaynağı can çekişiyor

Işıklı Gölü’nün en can damarlarından olan ve göle adını veren bölgede yer alan Işıklı Kaynağı can çekişiyor. Doğal güzelliği, tertemiz suyu ve çevresinde yer alan sosyal yapıları ile Çivril’in en cazip bölgelerinden biri olan kaynak, bakımsızlığa ve pisliğe mahkum oldu. Çevreciler ve bölgede yaşayanlar yetkililerden sorumluluk bekliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ekim 2015 Perşembe, 11:06

Çivril’in hayat kaynaklarından biri olan Işıklı Gölü, çok sayıda kaynak tarafından beslenen, çevresine can veren önemli bir su kaynağı. Işıklı’yı Işıklı yapan da şüphesiz bu kaynakları. Göle adını veren Işıklı Kaynağı ise son dönemlerde görenlerin içini acıtıyor.

denizli-civril-isikli-golu-ic-1

BİR ZAMANLAR HAYATIN MERKEZİYDİ
Işıklı Kaynağı, tertemiz suyu, doğal güzelliği ve çevresindeki sosyal yaşam alanlarıyla bölgenin vazgeçilmezlerinden biriydi. Antik Eumenia kentinin tam merkezi olan kaynağın yanı sıra, su güzergahı boyunca can vererek ilerlerdi. Işıklı Gölünü besleyen ana damarlardan biri olan kaynak, ilgisizlik ve bakımsızlığın kurbanı oldu.

denizli-civril-isikli-golu-ic

HIZLA KİRLENDİ, MÜDAHALE EDEN OLMADI
Işıklı Kaynağı, belediye teşkilatı olduğu döneme kadar doğal güzelliğini korumayı başardı. Ancak, ilgisizlik ve vatandaşların duyarsızlığı kaçınılmaz sonu da beraberinde getirdi.
Kaynak temizlenmediği aksine atıklar ile hızla kirlendiği için doğal güzelliğin yerini çöplüğü andıran bir manzara aldı.

denizli-civril-isikli-golu-ic-2

ALABALIK ÇİFTLİKLERİ DE ETKİLİ
Kaynağın ve akış kollarının kirlenmesinde önemli etkenlerden biri de sık aralıklarla kurulan balık çiftliklerinden gelen suni yem ve balık atıkları kötü manzaranın nedenleri arasındaki yerini aldı.

denizli-civril-isikli-golu-ic-3

MÜDAHALE EDİLMEZSE DURUM DAHA DA KÖTÜ OLACAK
Işıklı’ya hayat veren kaynağa hızla müdahale edilmemesi durumunda işin içinden çıkılmaz bir hal alacağını belirten çevreciler, yetkilileri göreve çağırdı. Kaynağın bölge için büyük önem taşıdığını, uzun vadede ışıklı Gölü’nün de kirlilikten etkileneceğini dile getiren çevreciler, “Bu bölge yakın geçmişe kadar insanlara gel derdi. Ama geldiğimiz noktada bağıra bağıra gelme diyor. Kaynak eski haline döndürülemez, tekrar doğal güzelliğine kavuşturulamazsa, önemli bir değer kaybedilecek” dedi.

anons

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı