REKLAMI GEÇ

Köylü karşı çıkmasına rağmen madene projesine ÇED olumlu raporu verildi

Köylü karşı çıkmasına rağmen madene projesine ÇED olumlu raporu verildi

Çivril’de 900 köylünün imza toplayarak kalker ocağına karşı dilekçe verdiği alanda üç yeni maden sahası için ÇED olumlu raporu verildi. Köylüler yürütmeyi durdurma talebiyle Denizli İdare Mahkemesi’ne dava açacağını duyurdu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2022 Cuma, 15:06

Çivril’in Gürpınar Mahallesi’ne 2.5 kilometre mesafede bulunan kalker ocağı işletmesi, bölgede yeni poligon sahalarının açılması için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Akdere Mevkii’nde bulunan ve 150 bin metrekare alana yayılan işletme 300 bin metrekaresi doğrudan dibe doğru olmak üzere toplam 3 milyon metrekarelik alanda maden arama amacıyla ÇED süreci başlattı. Bölgede tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler açılacak madenin toprak ve su kaynaklarına zarar vereceğini öne sürerek ÇED sürecine karşı çıktı. Eylem yapan köylüler topladıkları 900 imzayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

ÜÇ YENİ MADEN SAHASINA İZİN VERİLDİ
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önceki gün köy muhtarlığına tebligat gönderdi. Yazıda 300 hektarlık alanda üç yeni maden arama sahası için ÇED olumlu raporu verdiği görüldü.

Gürpınar Muhtarı Semih Varol, bölgede zaten bir madenin olduğunu belirterek, “Onun zararlarını yaşıyoruz. Köye çok uzak mesafede değil. Madenin yanı başında yeni ceviz sahaları var, tavuk besihaneleri var. O bölgede küçükbaş hayvanların otlakları bulunuyor. Madendeki patlamalar her şeyi etkiliyor. Her patlamada zemin suyu biraz daha derine iniyor. Bizim burada bulunan ve yıllardır sorunsuz akan su kaynağımız kurudu. Kaynaklarımızı kaybetmek istemiyoruz. İmza topladık. Karşı çıktık. ÇED olumlu raporu verilmesini anlayamıyoruz. Hukuki süreci başlatacağız. Buradaki tüm vatandaşlar maden ocağına karşı” diye konuştu.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI AÇILACAK
Köylüler adına hukuki süreci takip eden avukat Hasan Ozan Orpak, yeni maden sahasının çok büyük bir alan olduğunu belirterek, “Hukuksal süreci başlatacağız. Denizli İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açacağız. Burada üç yeni maden sahasına izin verildiğini görüyoruz. 30 hektarlık alan dibe doğru maden sahası. Bu yer altı su kaynaklarının yönünü değiştirecek. Sadece Gürpınar’ı değil Uşak’ı da etkileyecek bir proje. Mevcut madenden çok ciddi bir toz salımı var. Bölgedeki ayçiçeği başta olmak üzere tarım ürünleri ciddi zarar görecek. ÇED raporunda orman örtülü alanlar, zeytinlik alanlar, tarım arazileri, su kaynakları göz ardı edilmiş. Mahkemede bunları gündeme getireceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı