REKLAMI GEÇ

Pembe prenses Çivril’de

Pembe prenses Çivril’de

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve ‘Pembe Prenses’ adı verilen mobil kanser tarama tırı, Çivril’e geldi. İlçede kadınlara meme, rahim ağzı ve kolon kanserleriyle ilgili tarama yapılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Nisan 2018 Salı, 11:10

Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat ile birlikte Çivril’e giderek ‘Pembe Prenses Mobil Kanser Tarama TIR’ını inceledi.

Tarama yaptırmaya gelen bayanlarla görüşen ve en çok gözüken kanser türleri hakkında bilgi veren Öztürk, kanserin erken tanı ile önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Öztürk, “Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Kanser savaşında toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak için çalışılırken; en çok erken tanının hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekilmelidir. Erken tanı amacıyla kadınlarda kendi kendine meme muayenesinin öğretilmesi, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerine yönelik tarama programlarının yaygınlaşması önemlidir. Bu tespitler, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Kontrol Programının önemini ve gerekliliğini göstermektedir. Bu kapsamda İlimizdeki Pamukkale ve Merkezefendi KETEM’lerde eğitim, danışmanlık, farkındalık yaratma, sigara bırakma polikliniği ve hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları ücretsiz olarak yürütülmektedir” dedi.

VATANDAŞLARIMIZI MOBİL TARAMA TIRINA DAVET EDİYORUZ
Çivril’de, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ‘Mobil Kanser Tarama TIR’ının 1-7 Nisan Kanser Haftası’na denk gelmesinin de ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Öztürk, Çivril’de mamografi çekimi ve kanser tarama testlerinin ücretsiz olarak yapılacağını belirtti.

Öztürk, “Bakanlığımızın yürüttüğü projeyle erken teşhis edilebilen, uygun ve düzenli yapılan tarama yöntemleriyle kanser sıklığı ve ölümlerin azaltılması; meme, rahim ağzı (serviks), kolon (kalın bağırsak) kanserleri hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesi, kanser gelişim sürecinin henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede tespit edilmesi, kanserden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Meme kanseri taramaları 40-69 yaş arası kadınlarda iki yılda bir mamografi ile serviks kanseri taramaları 30-65 yaş arası kadınlarda beş yılda bir uygulanacak HPV testi veya Pap-smear testi ile, bağırsak kanseri taramaları da 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlardan iki yılda bir gaitada gizli kan tetkiki ile yapılmaktadır. Çivrilli vatandaşlarımızı Çivril Devlet Hastanesi önünde yer alan Mobil Kanser Tarama Tırına davet ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı