“Acil önlem alınması gerekiyor”

Denizli Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özer Tunçtürk, Denizli’de iş yeri ve resmi dairelerin bulunduğu kent merkezinde jeolojik-jeoteknik açıdan acil önlem alınması gereken alanlar bulunduğunu söyledi.
/ DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2008 Cumartesi, 00:00
Türkiye’nin en kalabalık nüfusunun yaşadığı ve en ağır sanayisinin kurulu olduğu Marmara Bölgesi’nde meydana gelen 7.4 şiddetindeki deprem sonucu, Türkiye’de kentleşmede yapılan hataların, kısa sürede çok para kazanmak uğruna sıvalar altına saklanmış hırsızlıkların ortaya çıktığını söyleyen JMO Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk, 17 Ağustos Depremi’nin ardından mühendislik hizmetlerinin öneminin anlaşıldığını söyledi. Denizli’nin de son derece kritik noktalarında, depremsel açıdan önlem alınması gereken yerler bulunduğunu söyleyen Tunçtürk, özellikle de kent merkezinde jeolojik-jeoteknik açıdan incelenmesi gereken alanların bulunduğunu belirtti.
‘Depremle mücadele
mühendislik hizmetiyle başlar’
Depremlerle mücadele etmenin iyi bir mühendislik hizmeti vermekle mümkün olduğunu dile getiren Tunçtürk, “Denizli’nin mevcut yerleşimi dikkate alındığında yapılaşmanın yüzde 95 oranında tamamlandığı, nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı, iş yeri ve resmi dairelerin bulunduğu kent merkezinde jeolojik-jeoteknik açıdan önlem alınması gereken alanlar mevcuttur. Bu alanlarda yapılaşma hemen hemen tamamlandığı için ilimizde meydana gelen depremlerde halkımız tedirgin oluyor” dedi. Tuncçtürk, “Depremlerle mücadele etmek, iyi bir mühendislik hizmeti vermekle mümkündür. Bu çerçevede yerleşim yerleri imara açılmadan önce jeolojik ve jeoteknik açıdan incelenmeli ve mühendislik jeolojisi, yerleşime uygunluk haritaları hazırlanmalıdır. Bu projeler üzerine yapılacak şehir planlama sonrasında da parsel bazında yapılacak jeolojik ve jeoteknik projelerde mutlaka arazi ve laboratuar deneyleri yapılmalı ve bu projeler ilgili meslek odaları ve belediyelerce denetlenmelidir. Her bir mühendislik birimi kendi mesleği ve yetki alanı içindeki verileri üreterek diğer meslek grupları ile iş birliği içinde olmalıdır” diye konuştu.
17 Ağustos 1999’dan sonra meydana gelen depremlerde mühendislik hizmeti almayan binaların ya yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü kaydeden Tunçtürk, “Bu depremin ardından yapılan 2 Eylül 1999 tarihli yönetmelik ile binaların inşaatları öncesinde parsel bazında jeolojik ve jeoteknik etütler zorunla hale getirildi. Yeni açılacak yerleşim yerleri için imar planı yapılmadan önce de jeolojik ve Jeoteknik çalışmalar yapılması ve bu çalışmalar sonucu elde edilecek yerleşime uygunluk haritaları dikkate alınarak imar planlarının yapılması zorunlu hale getirildi. Bu alanlar için belediyelerin jeolojik ve jeoteknik çalışmaları yaptırması ve bu çalışmalar sonucuna göre de imar planlarında yeni düzenlemeler yapması yasal zorunluluğu getirildi. 17 Ağustos depreminin ardından meydana gelen Bolu-Düzce, Çay-Eber, Bingöl, İzmir-Seferihisar, Denizli-Buldan, Denizli-Çameli depremlerinde de gördük ki, mühendislik hizmeti alan ve almayan yapılarda hasarlar yine fazla miktarda. Toplum olarak bizler sadece statik denge denklemlerini kullanmayı tercih ediyoruz. Deprem yükü gibi dinamik kuvvetler altında eziliyoruz” dedi.
Denizli Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özer Tunçtürk,17 Ağustos depreminin 9 yıl dönümü sebebiyle Delikliçınar Meydanı’nda stant açarak depremle ilgili halkı bilgilendirmeye çalışacaklarını, standa tüm Denizli halkını beklediklerini kaydetti.