BUGÜN BAYRAM

Bugün, Türk Dil Bayramı.
/ DENİZLİHABER / 26 Eylül 2011 Pazartesi, 16:53
Bugünün Türk Dil Bayramı olması nedeniyle, bazı kurum ve kuruluşlar yazılı açıklama yaparak, Türk Dil Bayramı’nı kutladı ve Türkçenin önemine vurgu yaptı.
Türk Dil Bayramı’nda açıklama yapan ADD Denizli Şube Başkanı Gülizar Biçer Karaca, “Dilin gelişmesi, onu kullanan düşünür ve sanatçıların titiz, kıskanç ve bilinçli çabalarıyla da ilgilidir. Ne yazık ki Türk dili, geçmişte bu konuda acıklı bir süreç yaşamıştır. Bunun sorumluluğu, Türkçeyi bilim dili olarak Arapçanın, sanat dili olarak da Farsçanın etkisine karşı koruyamayanların, bu dili işlemekten kaçınanlarındır. Eski tıp eserleri, tarih metinleri de Türkçenin özlü bir bilim dili olabileceğinin kanıtıdır. O halde, şu konu üzerinde karar vermek gerekir: Birkaç dilin karması olan bir Türkçeyi sürdürüp gidecek miyiz? Yoksa bilinçli bir çalışma ile arı bir Türkçeye doğru mu yol alacağız? Birinciyi isteyenlere söyleyecek bir şey yok. Zaten anlaşma kapılarını kapamışlardır. İkinci yol tutulacaksa, yeniden Türkçeyi canlandırmak, hatta yeni sözcükler bulmak zorundayız. Ancak, bulunacak sözcükler rasgele uydurulmuş değil, kurallar gözetilerek, Türkçenin yapısına uygun kökler ve eklerle üretilmiş ve türetilmiş olacaktır” dedi.
Açıklamasında, Türk Dil Devrimi’nden bu yana onlarca yıl geçtiği halde, yaratılan sözcüklerin sayısının yetersiz olduğunu dile getiren Karaca, “Batı dilleri, yapısı gereği yeni sözcük türetmede zorlanıp birtakım kelimelerin baş harflerinden oluşan teknik sözcükleri yaparken, biz ise onların bu derinlikten yoksun sözcüklerini kullanma hazırcılığı içindeyiz. Atatürk’ün açı, eşkenar üçgen, artı, eksi… gibi onlarca geometri ve matematik sözcüğünü dilimize kazandırması, bizlere örnek olmalıdır. Günümüzde; Frijider yerine buzdolabı, kompüter yerine bilgisayar, eskavatör yerine döverbiçer sözcüklerini kullanıyor olmamız da dil konusundaki çalışmaların bir sonucudur. Atatürk, Türk dilini yabancı dillerin istilasından kurtarıp ulusal kültürümüzü geliştirerek, her yönden tam bağımsız bir Türkiye yaratmak için dil çalışmalarını başlattı. Türk Dil Kurumunu ve Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni bunun için kurdu; dil kurultaylarını bunun için topladı. Türk milletini ‘millet’ olmaktan ‘ümmet’ olmaya sürüklemeye çalışanlar ise bugün Türkçeyi ve Türk Dil Kurumu’nu halkın gözünde kötü göstermek amacıyla komik sözcükler uydurup iftira kampanyasına başvurmaktadırlar” dedi.
Karaca, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk demek, dil demektir. Millet olmanın en belirgin niteliklerinden biri dildir. ‘Türk milletindenim’ diyen kişi, her şeyden önce kesinlikle Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir kişi, Türk kültürüne ve milletine bağlılığını öne sürerse buna inanmak doğru olmaz” sözlerini hatırlatarak, bugün Türkçenin içine sürüklendiği durumu ve laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin içine sürüklenmek olduğu tehlikeyi bir kez daha hatırlatmak istediğini söyledi.
“Türkçe, ilerlemeden ve gelişmeden alıkonmuştur”
Eğitim-İş Denizli Şubesi Basın Yayın Sekreteri Sabri Kasapoğlu, “Dilimiz, kimliğimiz ve bağımsızlığımızın simgesidir” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Yazık ki bugün Türkçemiz, yabancı dillerden devşirme sözcüklerin etkisinde kalmış ve ulusal kimliğimizin simgesi olan dilimiz, günümüz aydınlarının bile gereken özeni göstermemesi nedeniyle, ilerlemeden ve gelişmeden alıkonmuştur. Özellikle 1950’li yıllardan itibaren ABD ile başlayan ve AB ülkeleriyle devam eden yabancılaşma, her alanda olduğu gibi dilimiz ve kültürümüz üzerinde de etkili olmuş, hem sözlü ifadelerde, hem yazılı kullanımlarda yabancı özenticiliğini egemen kılmıştır. Özellikle akademik kaynaklarda sıklıkla yabancı kaynaklara başvurulması, Türkçede nitelikli yayınların yer almadığı gibi bir izlenime yol açmaktadır. Bu yanlış algıyı ortadan kaldırmaya yönelik olarak, Türkçede yüksek nitelikli yayınlar oluşturacak politikalar geliştirilmeli, hedef kitleyi bilinçlendirecek anlaşılır ve etkin bir dil kullanılmalıdır. Eğitim-İş ve cumhuriyet devrimlerinin savunucusu eğitim emekçileri olarak tüm ulusumuzu, yöneticilerimizi ve aydınlarımızı dilimize, kültürümüze sahip çıkmaya, özgün bir düşünce ortamı yaratmak için dilimizi özenli kullanmaya, yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmaya çağırıyor, Dil Bayramımızı kutluyoruz” dedi.