REKLAMI GEÇ

Çocuk işçiler denetlenmiyor

Çocuk işçiler denetlenmiyor

Köyden kente göçün artmasıyla çocuk işçi sayısını artırdığını belirten Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çalışma Ekonomisi Bölümünden Dr. Çağla Ünlütürk, İşverenleri duyarlı olmaya davet ederken, denetimlerin yetersiz olduğunu ileri sürdü.

/ DENİZLİHABER / 13 Haziran 2013 Perşembe, 13:46

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ‘Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ nedeniyle panel düzenledi. Denizli Valiliği ve Denizli Emniyet Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen panel, Sevindik Ferit Ali Küçüka Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele Vali Yardımcısı Abdullah Acar ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa İlik ve Sevindik Mahallesi sakinleri katıldı.

Panele konuşmacı olarak Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bostancı, PAÜ Çalışma Ekonomisi Bölümünden Dr. Çağla Ünlütürk, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Gürbüz Akbulut ve avukat Tevfik Barbaros Ulutaş katıldı.

PAÜ Çalışma Ekonomisi Bölümünden Dr. Çağla Ünlütürk ‘çocuk işçi kime denir, neden çocuk işçi sorunundan bahsediyoruz, bizim böyle bir sorunumuz var mı’ konuları hakkında bilgi verdi. Ünlütürk “Evrensel kurallara göre 18 yaş altı bireyler çocuk kabul edilse de, kimler çalışabilir konusunda gerek Uluslararası Çalışma Örgütü, gerek bizim yasal düzenlemememiz, 15 yaş altını çocuk işçi olarak belirlemiştir” dedi.

Ünlütürk çocuk işçi sayısının artmasında en büyük nedenin kentlere göçle annelerin çalışmasının yerini çocukların alması olduğunu söyledi. Ünlütürk “Ekonomik koşulların, kentlere göç etme sonucunda kadınların çalışamaması, çocuklarımızı çalıştırmaya yönlendirmek zorunda bırakılabiliyor. Kadınlar kentlerde çalışmak istemiyor, ya da eşleri izin vermiyor. Anneler çalışmayınca, anne yerine çocuklar çalışıyor. Küreselleşme ile başlayan rekabet ortamında işçi maliyetlerini düşürmek için çocuk işçi çalıştırılıyor. Burada da işverenlerin duyarlılığı ve devletin denetimleri önemli” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı