REKLAMI GEÇ

“Yerel Yönetimlerde Reform ve Büyükşehir” konuşuldu

“Yerel Yönetimlerde Reform ve Büyükşehir” konuşuldu

Pamukkale Üniversitesi Toplumsal, Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (TESAUM) tarafından “Yerel Yönetimlerde Reform ve Büyükşehir Belediyeleri” konulu panel düzenlendi.

/ DENİZLİHABER / 1 Mayıs 2013 Çarşamba, 13:54

 

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın oturum başkanlığı yaptığı panelde, Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Karaosmanoğlu ve PAÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Özgür konuşmacı olarak katıldı.
PAÜ İİBF Konferans Salonu’nda yapılan panele kaymakamlar, belediye başkan yardımcıları, ilçe belediye başkanları, dekanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Denizli’de ilk kez böyle bir panele panelist olarak katılan Vali Abdülkadir Demir, “Türkiye’de Yerel Yönetim Arayışları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye tanzimattan sonra çok farklı arayışlar yaşadığını belirten Vali Demir, “Bu ülke yıllarca ‘merkezi idare mi yerel yönetimler mi iyidir’ bunları tartıştı. Gelişmiş toplumlarda şu anda bizim arayış içerisinde olduğumuz, çok mesafe katettiğimiz, ancak hala çok katetmemiz gereken mesafede olan özellikle kurumsallaşma, kuralların ve kurumların geçerli olması konusunda bir arayış aslında. Bu sadece yerel yönetim ya da merkezi yönetim arayışı da değil, doğrusu kurumsallaşma arayışı. Türkiye bu arayışa devam edecek. Türkiye çok genç bir nüfusa sahip. Çok önemli değişim ve dönüşümler yaşandı. Günün ihtiyaçları çok değişiyor. Bugünde özellikle büyükşehir belediyeleri kanunuyla sadece İstanbul ve Kocaeli’nde olan uygulama Türkiye’de büyükşehir olan illerde il genelinde uygulanmaya çalışılıyor. Denizli olarak şu anda geçiş dönemindeyiz ve 2014 Mart ayına kadar bu düzenlemeleri yapacağız” dedi.

Büyükşehir olmayı Denizli’nin hakettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Osman Zolan ise, ilçelere geziler düzenleyerek büyükşehiri anlattığını, gördüğü manzaralar karşısında ise büyükşehir olmanın önemini bir kez daha anladığını söyledi. Zolan, “Artık ülkeler yarışıyor ama esas Dünya’da şehirler yarışıyor. Marka kentler yaratmamız gerekiyor. Denizli’de bu noktada ülkemizde en önde yer alacak şehirler arasındadır. Eğer Dünya kenti olmak ve markalaşmak istiyorsak sadece merkezde gelişmeyle değil, büyükşehir il sınırları içinde yer alan her yere hizmetlerimizi götürmekle bunu başarabiliriz. Bu da bize büyük bir mesafe kazandıracaktır” dedi.

Bu panelin tarihe not düşme anlamı taşıdığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, merkezi, yerel yönetim ve üniversite işbirliğiyle yapılacak büyük projelerinde ana hatlarının taslak haline getirileceği bir panel olduğunu söyledi. Valilik, Belediye ve Pamukkale Üniversitesi’nin bir araya gelerek bu yasa çıkmadan önce önemli bir yol katettiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Pamukkale Üniversitesi’ne merkez ve ilçelerde arazi tahsisi yapıldığını söyledi.

Rektör Bağcı, “Büyükşehrin büyük üniversitesi olma yolunda bu tahsislerin çok büyük önemi vardır. 11 dönüm Bağbaşı’nda Adalet Bakanlığı’nın Adli Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi, 26 dönüm Karahayıt’ta 100 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 650 dönüm Çal’da Tarımsal Biyotekonoloji ve Genetik Araştırma Uygulama Merkezi Tohum Araştırma Enstitüsü, 1000 dönüm Acıpayam’da hayvancılık ve süt üretime ilişkin akademik birimler, 7.5 dönüm Serinhisar’da sosyal güvenlikle ilgili birim, 10 dönüm Kale’de mevcut okulun gelişimi olacak. Bütün bunlar gösteriyor ki maksadı hasıl etmek için bu yörenin insanları yasanın çıkmasını beklemek gibi bir saikle hareket etmeden gereken neyse o yapılmış. Vali ve belediye başkanımıza üniversitem adına teşekkür ediyorum” dedi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Karaosmanoğlu, marka kent olunması gerektiği ve Pamukkale, Laodikya ve diğer antik kentlerin cezbedici bir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca kenti tarihsel boyutlarıyla ele almanın önemine değinen Karaosmanoğlu, Denizli’nin tarihinde öne çıkan isimlerin hikayelerini sembolize etmenin de önemli bir çalışma olacağını söyledi.
TESAUM Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Özgür ise, yerel yönetimler ve büyükşehir belediyeleri ile ilgili tarihsel süreç hakkında detaylı bilgiler verdi.
Öğrencilerin sorularının ardından panel sonunda Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı panelistlere katkılarından dolayı çiçek takdim etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı