REKLAMI GEÇ

3 yapı denetim firmasına kapatma cezası

3 yapı denetim firmasına kapatma cezası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şikayet üzerine Denizli’deki 3 yapı denetim firmasına 9 ay ile 1 yıl arasında değişen kapatma cezası verdi. Denizlihaber.com’un sorularını yanıtlayan İMO Denizli Şubesi Başkanı Hayri Ün, “Cezalar depreme dayanıklılıkla ilgili değil, prosedür ihlallerinden” derken, yapı denetim firmalarının günah keçisi muamelesi gördüğünden şikayet etti.

/ DENİZLİHABER / 20 Mart 2013 Çarşamba, 11:59

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişleri, şikayet üzerine Denizli’de faaliyet gösteren 3 firmaya kapatma cezası verdi.

Firmalardan ikisinin 1 yıl diğerinin ise 9 ay süreyle faaliyetleri durduruldu. Verilen cezalar 16 Mart 2013 Tarihli resmi gazetede ilan edildi. Resmi Gazete’nin 28589 sayılı yayınında Mav… Yapı Denetim ve Bir… Yapı Denetim firmalarına 1’er yıl, Gon… Yapı Denetim’e ise 9 ay geçici kapatma verildiği belirtildi.

HİÇBİR FAALİYET YÜRETEMEYECEKLER!
Yasa gereği bu firmalarda halen yapı denetim işlemi yaptıran mal sahipleri ve müteahhitler işlerini başka firmalara kaydıracak. 3 Firma söz konusu zaman içinde önceki işlerinin dahi takibini yapamayacak.

DENETLEDİKLERİ BİNALAR DAYANIKSIZ MI?
21 yapı denetim firmasının bulunduğu kentte yapı denetim firmalarına verilen kapatma cezaları akıllara 1. derecede deprem bölgesinde bulunan Denizli’de binaların ne kadar sağlıklı denetlenip denetlenmediği sorusunu getirdi.

HAYRİ ÜN O CEZALARI DEĞERLENDİRDİ
Denizlihaber.com’un sorularını yanıtlayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi Başkanı Hayri Ün, cezaların depreme dayanıklılık ya da taşıyıcı sistemlere ilişkin değil uyulması gereken prosedürlerde yaşanan aksaklıklardan dolayı verildiğinin altını çizdi.

CEZALAR NEDEN VERİLDİ?
“Verilen cezalara bakıldığında bir firmamız için, binanın dışındaki bir merdiveni kapatmasından kaynaklı imara aykırılıktan ceza verildiğini görüyoruz. Bir diğeri inşaatta görevi bırakan şantiye şefi nedeniyle yaptığı değişikliği 6 iş günü içinde yetkili makamlara bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği için ceza almış. Bir diğerinde binanın perdeler büyütülmüş, çıkmalar kapatılmış” diyen İMO Başkanı Ün, “Hiçbir ceza firmaların kontrol ettikleri binaların depreme dayanıksız ya da taşıyıcı sistemlerinde yaşanan sorunlardan dolayı verilmemiş” diye konuştu.

DENİZLİ’DE DEPREME DAYANIKSIZ BİNA YOK!
Denizli’de yapı denetim firmalarının denetiminde yapılmış hiçbir binanın depreme dayanıksız olduğuna ne inandığı ne de ihtimal verdiğini dile getiren İMO Başkanı Hayri Ün, “Biz bu süreçte yapılmış tüm binaların deprem dayanımı konusunda arkasındayız” dedi.

ŞİKAYET SİSTEMİ NE KADAR SAĞLIKLI?
Türkiye’de binaların depreme dayanıklılığı konusunda kritik sorumlulukları olan yapı denetim firmalarına yönelik denetim sisteminin yanlış olduğunu savunan Ün, “Şimdi bu durumu, şikayet üzerine cezalandırılan 3 firmanın dışındaki diğer firmalarda benzer aksaklıklar olmadığı şeklinde yorumlamak mümkün mü? Denizli’de 21 yapı denetim firması var. Belki de benzer sıkıntılar oralarda da var. Öyleyse bu yöntem sağlıklı değil” dedi.

ODALARA YETKİ VERİLMELİ
İnşaat Mühendisleri odalarının yapı denetimi konusunda sürece bizzat müdahil olması gerektiğini söyleyen Ün, “Sistem bugün yapılan aksaklıkları cezalandırmaya yönelik işliyor. Oysaki bu aksaklıklar hiç yaşanmadan sürecin devam etmesi için odalar olarak sürece dahil edilmemiz lazım” dedi.

YASA DEĞİSECEK AMA
Yapı denetim yasasının değişeceğine dikkat çeken Ün, kapatma cezalarının yerini ağır para cezalarının alacağını söyledi. Kapatma cezasıyla yalnız yapı denetimcilerin değil o firmaya denetleme yaptıran mal sahibi ve müteahhitlerin de dolaylı bir şekilde cezalandırıldığını iddia eden Ün, “Firma kapanınca o firmaların elindeki onlarca müşteri de bir şekilde mağdur ediliyor” dedi.

GÜNAH KEÇİSİ GİBİLER
Öte yandan bu tarz mevzuat ve prosedür aksaklıklarına ilişkin ortaya çıkan ihlaller nedeniyle yalnızca yapı denetim firmasına ceza verilmesinin de tam anlamıyla doğru olmadığını dile getiren Ün, yapı denetim firmalarını kadar o cezaya gerekçe ihlaller konusunda zorlayan, müteahhitler ve mal sahiplerinin de en az firmalar kadar sorumlu olmasına rağmen cezai ehliyetlerinin bulunmamasını da eleştirdi. “Yapı denetim firmaları günah keçisi değildir” diyen Ün, “Bu işi zorlayan mal sahipleri ve müteahhitlere de ceza verilmeli” dedi

YAPI DENETİM FİRMALARI ARTIYOR KALİTE DÜŞÜYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın illerdeki yapı denetim firmalarının nüfus kotasını düşürerek sayısını arttırdığının altını çizen Ün, “Bu sisteme sanıldığı gibi katkı değil zarar getirir” dedi. “Çünkü mal sahibi ve müteahhit firmaları yapı denetimler arasında ister istemez fiyat rekabetini tetikleyecektir” diyen Ün, “Zaten fiyatlar oldukça düşük, sayı arttıkça bu düşüş hızlanacak. Fiyat düştükçe sektörün kalitesi de düşüyor. Kaliteli, kalifiye personeli bu firmaların bu fiyatlarla elinde tutması neredeyse imkansız. Bunlar sektörün kanayan yaraları” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı