REKLAMI GEÇ

Şaraplık üzüm alımları yüzde 20 düştü

Şaraplık üzüm alımları yüzde 20 düştü

Hükümetin içki yasasının etkileri Denizli’de hissedilmeye başladı. Yasaklar, hem üzüm üreticisini, hem şarap üreticisini vurdu. Üretilen Şaraplık üzüm alımı bu yıl yüzde 20 düşürüldü. Üretici ne yapacağını kara kara düşünüyor.

/ DENİZLİHABER / 26 Ağustos 2013 Pazartesi, 11:11

ŞENGÜL BOZ

İlkbahar aylarında TBMM’den geçip, Gezi günlerinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yeni içki yasası, üzüm alımlarının düşmesine yol açtı. Denizli bölgesi üzüm üretiminin merkezi sayılan Bekilli, Çal ve Güney’de yapılan şaraplık üzüm alımlarında geçen yıllara oranla en az yüzde 20’lik bir alım düşüşü yaşandığı bildirildi.

Bağ ve üzüm üreticileri tarafından yaşanmakta olan sıkıntıya “ Üretici destek bekliyor” başlığı yaptığımız haberde yer vermiştik. Bu kez görüştüğümüz şarap üreticileri, aynı sıkıntıların farklı bir boyutunu dile getirdiler. 2010 yılından beri düşme eğilimi gösteren yıllık şarap tüketim miktarının 2013 yılı ilk üç ayı itibariyle ciddi bir düşüş yaşadığını belirttiler.
denizli-saraplik-uzum-alimlari-yuzde-20-azaldi-ic

EN AZ YÜZDE 20 DÜŞÜŞ
Bölge şaraplık üzüm üretiminin önemli bir bölümünü satın alan Türkiye’nin önde gelen Doluca, Kavaklıdere, Sevilen, Pamukkale ve Küp gibi şarap firmaları, uzun yıllardır aynı bölgede kendi bağlarını kurmuştu. Aynı üreticilerden bir bölümü bu yıl yeni yasadan etkilenerek alımları önemli ölçüde düşürmek zorunda kaldıklarını söylediler.

“Alımlarda en az yüzde yirmi düşüş var” diyen Küp Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Asım Altıntaş, “geçen yıllarda sıkıntının izleri belirginleşmişti. Son dört yıldır üretim ve tüketim gerilemekteydi. 2010 yılında 58 milyon litre olan Türkiye tüketimi, 2011 yılında 57 milyona, 2012 yılında ise 54 milyona düştü. 2013’ün ilk üç ayında ise 11 milyon litre tüketim gerçekleşti. İlk üç aylık bu düşüş tam bir istatistik için yeterli olmasa da, orantısal olarak bu yılın şarap tüketimini, dolayısıyla üretimini ciddi bir şekilde etkileyecektir. Nitekim alımlarımızda ortaya çıkan düşüş bunun göstergesidir. Kısaca yasal düzenleme sadece biz üreticileri değil, tarım sektörünün bölgesel olarak en önemli kısmını oluşturan üzüm ve bağ üreticilerini de derinden etkileyecek gibi görünüyor” diyerek sektörün son durumunu özetledi.
denizli-saraplik-uzum-alimlari-yuzde-20-azaldi-ic-1

ÜZÜMLER SUMALIK OLARAK GİDİYOR
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız üzüm üreticileri ise alımlardaki azalımın yüzde 50’lere kadar düştüğünü belirttiler. Denizli Bölgesi’nde üretilen kaliteli şaraplık üzümlerin sumalık olarak sattıklarını vurgulayarak, “Güney, Çal ve Bekilli bölgelerinde Türkiye’nin en kaliteli şaraplık üzümleri yetişiyor. Üzüm alımlarındaki düşüş nedeniyle, üzümleri rakı firmalarına sumalık olarak vermek zorunda kalıyoruz” diyerek üzüm üreticisinin sıkıntılarını dile getirdiler.

Yorumlar

Arda Arpacı   -  Bağlantı 26 Ağustos 2013, 18:00

Üzümden sadece sirke, pekmez, kuru üzüm ve sofralık üzüm, salamura yaprak olmaz. Ülkemizin katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekmektedir. Denizi ve tarihi olan bölgelere gelen turistler yetmez. Alkol tüketelim veya tüketmeyelim en azından daha fazla turist, daha fazla tanıtım, daha fazla istihdam, daha fazla kazanç, daha fazla marka değeri için Denizli için ciddi bir gelir kapısı olan bağcılığın ve şarapçılığın gelişimine destek olalım. Kaliteli ve nitelikli şarap bağı yetiştiriciliği, şarap kültürü, üretim yöntemleri, yurt içi ve yurt dışı pazarlama, Denizli’yi ve ülkemizi tanıtma, klasik turizme alternatif agro-eko turizm ve eno turizmle bölge tanıtımı, orjini belgelendirilmiş üzümlerden marka değeri taşıyan şarap üretimi gibi konuların bilimsel olarak ele alınacağı, sektördeki sıkıntıların ve ulusal politikalarında paneller ve çalıştaylarla sorgulanacağı 2.Ulusal Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu’na 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde Denizli ev sahipliği yapacaktır.

ÖZKAN BALDAN   -  Bağlantı 26 Ağustos 2013, 17:21

HİÇ BOŞUNA AĞLAMAYIN…
BERABER YÜRÜDÜK BİZ BU YOLLAR DA… ŞARKISINI SÖYLEMEYE VE AKPKK.YA OYLARINIZI VERMEYE DEVAM EDİN… YARININIZ BU GÜNDEN DAHA DAHA KÖTÜ OLACAK… SAMAN DA İTHAL ETTİĞİMİZE GÖRE DAHA KARANLIK GÜNLERE HAZIR OLUN…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı