REKLAMI GEÇ

İMO’NUN DEPREM ARAŞTIRMASI TÜYLER ÜRPERTİCİ!

İMO’NUN DEPREM ARAŞTIRMASI TÜYLER ÜRPERTİCİ!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi’nin kent merkezindeki beş kat ve üzeri 3 bin 500 binada yaptığı incelemede, binaların yüzde 50’sinin 6.5 ve üzeri bir depremde yıkılma riskinin olduğu ortaya çıktı.

/ DENİZLİHABER / 26 Ekim 2011 Çarşamba, 16:58

Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Denizli merkezinde 5 kat ve üzeri 10 bin yapının bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten İMO Denizli Şubesi Başkanı Halim Ceylan, ”Tam bir envanter olmamasına karşın 10 bin evin 5 kat ve üzeri olduğunu tahmin ediyoruz. Bu durumda yaklaşık 5 bin binanın yıkılma riski taşıdığını söyleyebiliriz” dedi.

ESKİ BİNALARI SATIN ALMAYIN
Türkiye’de yapı denetim uygulaması başlamadan önce Denizli’de özellikle 1975 – 1998 yılları arasında yapılmış binalarda oda olarak deprem dayanıklılık değerlendirmesinin yapıldığını vurgulayan Ceylan, şöyle konuştu: “Biz oda olarak bu kapsama giren tüm binaların bu testten geçirilmesini öneriyoruz. Depreme dayanıklılık performansında risk taşıyan binalar için güçlendirme projeleri uygulayarak bu riski ortadan kaldırmak mümkün. Bina sahiplerinin can güvenlikleri açısından bu konuda mutlaka duyarlılık göstermelerini öneriyoruz. Depremin ne zaman ve hangi şiddette olacağını bilemediğimiz için Denizli’nin şimdiden depreme hazırlıklı olması gerektiğini önemle vurguluyoruz”

KALİTELİ BETON HASAR GÖRSE BİLE GÖÇMÜYOR
İMO Denizli Şubesi Başkanı Halim Ceylan, depreme dayanıklılık açısından 50 yaşını doldurmuş binaların da büyük risk taşıdığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “50 yılda bina deforme olur. Eski binaların depreme dayanıklılık açısından satın alınmaması gerektiği görüşündeyim. Güçlendirme maliyeti yüksekse bina yıkılmalı ki insanların başına göçmesin. Depremsiz günleri depreme hazırlık yaparak geçirmeliyiz. Depremde değişik dalga tipleri olur. O dalgaların hepsinde binalar değişik hareketler yapıyor. En önemlisi burulma hareketi. Binanın ayakta durabilmesi için deprem perdelerinin olması lazım. Kaliteli beton hasar görse bile göçmüyor”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı