REKLAMI GEÇ

Jeofizik mühendislerinden uyarı: “Küçük depremler bile yıkabilir“

Jeofizik mühendislerinden uyarı: “Küçük depremler bile yıkabilir“

Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Ali Aydın, Denizli’nin yapı stoğunun sağlıksız olduğunu belirterek, “Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama Denizli’de zemin sorunu var. Küçük depremler bile binaları yıkabilir. Geç kalınmadan önlem alınmalıdır” diye konuştu.

/ DENİZLİHABER / 9 Şubat 2011 Çarşamba, 15:28

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Başkanı ve Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Ali Aydın, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Etiz ve Fatma Figen Altınoğlu ile birlikte basın toplantısı yaptı. Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Aydın, tamamen dere yatağı üzerine kurulmuş bir il olan Denizli’nin 1. derecede deprem bölgesinde olduğunu ve deprem riskinin her zaman büyük olduğunu vurguladı.

Depremin yaşamın gerçeği olduğunun altını çizen Aydın, herkesin bu konuda konuştuğunu ancak yeterli olmadığını söyledi. Eksik bilgi birikimi ile önüne gelenin deprem hakkında ahkam kestiğini ifade eden Aydın, “Deprem jeoloji mühendislerinin, belediyenin, valiliğin işi değil jeofizik mühendislerinin işidir. Biz bu konuda üniversitelerde eğitim veriyoruz. Denizli birinci derecede deprem bölgesidir ancak Türkiye’nin en aktif bölgesi değildir. Örneğin, Kuzey Anadolu ile kıyaslanamaz. Denizli, Çaybaşı gibi semt isimlerinden belli olacağı üzere bir dere yatağının üzerine kurulmuştur. Zaten yapılaşması terstir. Zemini de iyi değildir. Bu zemin üzerine yeterince yüksek ve bitişik apartmanlar yapılmıştır. Bu doğru olmamasına karşın yapılmıştır. Zemin ve yapılaşma problemi için mutlaka bizlerin de bilgisinin alınması gereklidir. Eğer bu yapılmazsa işin maddi kısmı bir yana manevi yükünü kaldıramazlar. Denizli’de yüksek depremler olacaktır. Ama biz bunu ne kadar anlatırsak anlatalım, anlaşılmıyor, anlatamıyoruz, anlamıyorlar. Denizli’de zemin kötü olduğu için bina yapımlarına da dikkat etmek gerekir. Derslerde, Denizli’nin yapılaşması ve zeminini kötü örnek olarak gösteriyoruz” dedi.

Ali Aydın, “Denizli, çok sayıdaki dere yatağının üzerine kurulmuş bir kent. Sadece Denizli değil, Büyük Menderes Havzası’nda Aydın’ın da içinde bulunduğu geniş bölgede aynı sorun var. Zemin etüdü iyi yapılırsa, zeminin davranışı belirlenirse gökdelen bile yaparsınız. Eğer, zemin müsait değilse tek katlı yapılar bile küçük ölçekli depremden etkilenir ve yıkılır. Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama özellikle Denizli büyük bir risk taşıyor” dedi.

Jeofizik Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Ali Aydın, Denizli’nin yapı stoğunun da sağlıksız olduğunu sözlerine ekleyerek, “Felaket tellallığı yapmak istemiyorum. Ama Denizli’de zemin sorunu var. Küçük depremler bile binaları yakabilir. Denizli’de bitişik inşa edilmiş binalar küçük ya da orta ölçekli depremde birbirini yıkabilir. Geç kalınmadan önlem alınmalıdır” diye konuştu.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Fatma Figen Altınoğlu ise deprem konusunda bundan sonra kendilerinin fikirlerine de değer verilmesini isteyerek, “Bu zaten bizim işimiz. Her zeminin farklı etütleri vardır. Bu işi jeoloji mühendisleri değil jeofizik mühendisleri yapmalıdır. Ayrıca kriz masasında bile yokuz. Buralarda mutlaka bulunmalıyız. Eğer bizim izin vermediğimiz bir zeminin üzerine yapı yaparlarsa suç duyurusunda bulanacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı