REKLAMI GEÇ

KAZIYORMUŞ GİBİ YAPANLARLA YOLLARIMIZI AYIRACAĞIZ

KAZIYORMUŞ GİBİ YAPANLARLA YOLLARIMIZI AYIRACAĞIZ

Denizli’ye açılışlar için gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Laodikya antik kentinde ayağa kaldırılan Tapınak A yapısının açılış töreninde yaptığı konuşmalarda antik kazılara gereken çabayı ve ilgiyi göstermeyen kazı ekipleriyle yollarını ayıracaklarını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 21 Ekim 2011 Cuma, 19:00

İncil’de adı geçen 7 kutsal kiliseden birisinin bulunduğu antik Laodikya kentinde sekiz yıldan bu yana sürdürülen kazı çalışmaları sonunda ayağa kaldırılan 58x 42 metre ebatlarındaki Tapınak A’nın açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Laodikya antik kentinde üç yıl önce Denizli Belediyesi’yle imzaladıkları antik kentin işletmesinin yerel yönetime devredilmesi protokolünün olumlu sonuçlarını gördüğünü söyleyerek, antik kentte yapılan çalışmaları beğeniyle karşıladığını söyledi.

Denizli’ye yıl sonuna kadar her ay bir senfoni orkestrası konseri ve Devlet Tiyatroları’nın her hafta oyun sahneleyeceği müjdesini veren Bakan Günay turist sayısında bu yıl tılsımlı rakam olan 30 milyon rakamını geride bırakacaklarını söyledi. Bakan Günay, “Bu yıl Türkiye turizmde tılsımlı bir rakamı geride bırakacak. 30 milyon rakamını geride bırakacağız. Biz turizme başladığımız zaman 1 milyon, 3 milyon diye sayıyorduk. 2002 yılının sonunda iktidara geldiğimizde bu rakam 13 milyondu. Bu yıl 9 yıl sonra 30 milyon rakamını geride bırakacağız” dedi.

Antik kazı çalışmalarında gereken ilgiyi göstermeyen kazı heyetleriyle yerli olsun, yabancı olsun yollarını ayıracaklarını belirten Günay, bu konuda radikal davrandıklarını belirtti. Kazı yerlerine yerli, yabancı gözüyle bakmadıklarını belirten Günay, “Çalışan çalışmayan gözüyle bakıyoruz. Çalıştığı yeri seven sevmeyen ayırımı yapıyoruz. Bilim alanında içtenlikle yapılan bütün çalışmaları bizde içtenlikle alkışlıyoruz ama benim toprağımda kazı yapma hakkını elde etmiş olanların bu hakkı biz imtiyaza dönüştürmeye başlamasına son vermeye başladık, kararlıkla da son vereceğiz. Topraklarımızı sevenler,. hakkını verenler çalışacak” dedi.

Birkaç yıldan bu yana yerli yabancı kazı başkanı demeden çalışanla çalışmayanı birbirinden ayırdıklarını söyleyen Günay, “Yerli bir kazı başkanı yeterince çalıştığı alanı sevmiyorsa, heyecanını yitirmişse, kaynak bulmuyorsa, koruma konusunda dikkatli çalışmıyorsa benim çok emektar çok saygıdeğer bir hocam bile olsa ona teşekkür ediyoruz, kazı heyetinden alıyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğim. Bunu herkes bilsin. Bu kazı mevsimi sona eriyor. Gelecek yılda aynı şekilde çok radikal kararlar vereceğiz. Bu yılki performanslarına bakacağız. Özenlice çalışanlar devam edecekler, çalışıyormuş gibi yapanlar, kazıyormuş gibi, koruyormuş gibi yapanlar yani mış gibi yapanlar geçmişte kalacak. Mış gibi yapanları biz de mış gibi yapacağız, geride bırakacağız ve bu toprakları sevenlerle büyük bir aşkla yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Bakan Günay, yabancı kazı heyetlerinin yaptıkları kazılarla ve buluntularla ilgili yayınladıkları bilimsel yayınların mutlaka Türkçe olarak da yayınlamaları şartı getireceklerini belirterek, “Biz Türkçe’nin bilim dili olarak gelişmesini istiyoruz” dedi. Törenin başlangıcında Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri Apollon ile Marcias’ın müzik yarışmasını dönemin kostümleriyle canlandırdı. Temsilin sonunda anlatıcının Anadolu ile ilgili sözleri ve barış mesajları Bakan Günay’ı duygulandırdı. Güneş gözlükleri olan Günay, mendille gözlerinin altını sildi. Bakan Ertuğrul Günay, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Tapınak A’yı ve antik Laodikya kentini gezerek kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bakan Günay son olarak Hierapolis Antik Kentine gitti ve burada incelemelerde bulundu. İtalyan kazı heyetinin yaptığı kazıları ve son olarak yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Günay, işlerin yavaş ve maliyetli gittiğine dikkat çekti ve yetkilileri uyardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı