REKLAMI GEÇ

Mimarlardan kentsel dönüşüme tepki

Mimarlardan kentsel dönüşüme tepki

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel, “O bölgenin sakinini oradan taşıyarak ve bu bölgelerde cazibeler oluşturarak gelir elde etmeyi amaçlayan bugünün kentsel dönüşüm mantığı kırılmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 9 Şubat 2009 Pazartesi, 01:00

 Mimarlar Odası Denizli Şubesi, yerel seçimler öncesinde, başkan adaylarına tavsiyelerde bulundu. Genelde kentin yapılaşması ile ilgili sorunlara vurgu yapılan açıklamada, bugünün kentsel dönüşüm mantığının kırılması gerektiği belirtildi. Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel, şubenin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptığı basın toplantısında, oda olarak, her durum ve şartta, yerel sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin tavırlarını sürdüreceklerini söyledi. Denizli’nin gelecek 25 yılının planlandığı 1/25 binlik planının, Denizli’nin henüz planlanmamış alanlarının yani yüzde 25’lik bir kısmını ilgilendirdiğini belirten Şenel, Denizli’de kent merkezi için bir revizyon imar planının şart olduğunu söyledi. Denizli için en öncelikli revizyon alanlarının Kaleiçi ve Bayramyeri olduğunu ifade eden Şenel, Vilayet binası, Erkek Sanat Okulu ve Kaleiçi’nin bulunduğu bölgelerin Denizli’nin kültür-turizm çekirdeği olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Kentte devam eden AVM furyasının da dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirten Şenel, “Bugün Denizli’de hızla devam eden AVM modasının etkilediği kent içi esnafı için revizyon, yeni istihdam ve ticaret modelleri ve kent merkezi cazibesinin arttırılması kaçınılmaz bir durumdur. AVM furyası dikkatle takip edilmelidir. Modern kentlerin gereği olarak sunulan bu merkezler yerel üretimi temsil eden esnafımız için oldukça yıpratıcı olmuştur. 750 bin nüfusa 1 AVM yapılmasına yönelik uluslararası bir istatistiğe bakacak olursak, 450 bin nüfusa sahip Denizli’nin 3 adet AVM’den nasıl etkileneceğini kolaylıkla anlayabiliriz” dedi.

Kentsel dönüşüm planlanırken, dikkatli ve duyarlı olunması gerektiğini belirten Şenel, “O bölgenin sakinini, oradan taşıyarak ve bu bölgelerde cazibeler oluşturarak gelir elde etmeyi amaçlayan bugünün kentsel dönüşüm mantığı kırılmalıdır. Kentsel dönüşüm uygulamalarında, dönüşüm alanlarında yaşayanların yasal hakları hiçbir şekilde etkilenmemeli, tek amaç kentin farklı alanlarında sıkışıp kalan hak sahibi vatandaşların daha insanca yaşayacağı mekanlar oluşturmak olmalıdır. Evlerinden çıkarılmak korkusunu yaşayan veya sahip olduğu gayrimenkul değerlerinin bir başkasına peşkeş çekilmesinden endişe eden vatandaşlar için dönüşüm kavramı ancak ürkütücü olacaktır. Kentsel dönüşüm çalışması gecekondu (çöküntü ) bölgelerinin el değiştirmesine yani rant oluşturacağı bir şekle bürünmemelidir. Bu tür çalışmalar ciddi bir toplumsal mutabakat gerektirmektedir. Ben yaptım oldu mantığı ile üretilen kent planlarının sonuçlarını bu gün o planları değiştirmeye çalışırken görebiliyoruz. Dönüşümün temel ayağı olan sosyal boyutu nedense dikkate alınmamakta konu sadece mekânsal değişim olarak değerlendirilmektedir. Bir toplumun alışkanlıkları ve yaşam tarzı yalnızca kâğıt üzerindeki değişim çalışmaları ile çözümlenemez” dedi.

Denizli’de, kent konseyi çalışmalarının da yeterli açılımı sağlamadığını ifade eden Şenel, TOKİ’nin sosyal konut üretmesini de eleştirdi. Şenel, seçilecek yöneticilerden, kültürel mirasın korunması konusunda da duyarlı bir davranış tarzı beklediklerini söyledi. Şenel, “Yarım yüz yıllık kurumsal birikimi ve yapıcı yaklaşımları ile bu konuların en şiddetli takipçisi olacağımızı taahhüt eder, yerel seçim sürecinin kentimiz için en iyi yöneticileri ve yönetim anlayışını oluşturacağını umarız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı