Naylon poşet kullanımına son

Denizli’de, odalar, çeşitli sivil toplum kuruluşları, perakende sektörü, alışveriş merkezleri, mağazalar ve iş adamları naylon poşet tüketimine son vermek, yerine bez ya da kağıt torba kullanımını getirmek için harekete geçti.
/ DENİZLİHABER / 13 Ocak 2009 Salı, 01:00
Denizli Belediyesi Kent Konseyi Çevre Grubu’nun ‘Denizli’de Naylon Poşet Kullanımına Son’ projesine, Denizli Belediyesi, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Denizli Fırıncılar Odası gibi çeşitli sivil toplum kuruluşları ile birçok alışveriş merkezi işletmecilerinden destek geldi.
‘Denizli’de Naylon Poşet Kullanımına Son’ projesinin uygulanabilirliğini değerlendirmek üzere Denizli Belediyesi’nde toplantı düzenledi. Toplantıya Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Şamil Çınar, Kadın Meclisi Başkanı Ayten Bahtiyar ile çok sayıda sektörde faaliyet gösteren şirket temsilcileri katıldı.
Başkan Zeybekci, Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin sunduğu öneriye herkesimin sıcak baktığını söyledi. Projenin uygulanmasıyla Türkiye’de ses getireceğine dikkat çeken başkan Zeybekci, “Naylon poşet kullanımından vazgeçmek, gelecek nesillere bıraktığımız en güzel hediye olur. Doğada geri dönüşümü uzun yıllar alan ve çevre kirliliğine yol açan bu naylon poşeti artık bırakmak zamanı gelmiştir. Dünyanın birçok modern ülkesinde poşetler ve pet şişeler kullanılmıyor. Marketlerde poşetlerin insanların sınırsızca tüketmesinin önüne geçilmesi, insanlarımızın naylon poşet yerine, marketlerimizin sağlayacağı kağıt ya da bez poşetlerin özellikle bez poşetlerin en azından 3-5 kez kullanılacağı şeklinde teşviki, bez poşetlerin kullanıldıktan sonra, markete getirip iade ettiklerinde, yenisinin de bedelsiz olarak verilmesi çok mantıklı geliyor. Türkiye’ye bile örnek olacak güzel bir uygulama olacaktır. Bu işin içinde illaki esnaf, sanayi ve ticaret odalarımızın da içinde olması gerektiği, birlikte yürütülmesi gereken bir proje olduğunu böyle olursa başarılı olacağımızı düşündük” dedi.
Başkan Zeybekci, Denizli Belediyesi’nin kağıt poşet ve bez poşet kullanımını yaygınlaştırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu kaydederek, ‘Teşvik edilmesi gereken yerlerde nasıl teşvik yapılabilir inceleyelim. İlan reklam vergisinde, çevre temizlik vergisinde indirim yapabilir miyiz diye araştırmalım. Marketlerde derhal çalışma başlatıp ne yapabiliriz diye bakalım. Pazaryerlerinde ne yapabiliriz? Odalar, sivil toplum kuruluşları, fırıncılar, bakkalar, büyük alışveriş merkezlerinden görüş ve öneriler alalım. Kent konseyinin aldığı kararları belediye meclisi kararı ve başkanlık kararı olarak uygulamaya dönüştürelim” dedi.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de işi gereği dünyayı dolaştığını ve artık naylon torba kullanımının neredeyse kalmadığını gördüğünü belirterek, sanayi ürünü olan naylon poşetlerin, çevreye zarar vermesinin yanında içine konulan yiyecek ve eşyaya bile zarar verdiğini söyledi. Keçeci, “Her şeyden önce kullanış amaçlarının bizim satın alıcıya, yani tüketiciye maliyetinin de bir külfet olup olmayacağını düşünürüm. Maliyet artırıcı bir unsur olursa kullanış amacı dışına çıkar. Bütün bunlara rağmen, bunun yaygınlaşması için bizim muhtelif kalitedeki alışverişimiz bulunmaktadır. Konfeksiyon takım elbise gömlekte ilk etapta naylon poşetten vazgeçilmeli, ardından yaygınlaşmalıdır. Bütün bunlardan sonra, vatandaş gözlüğüyle de içine koyduğumuz malzemeye de zarar verdiğini söyleyebiliriz. Bunu inceletip vatandaşın bilgisine sunmak ve onu ikna etmek lazım” dedi.
DTO Başkanı Necdet Özer de, başlatılacak kampanyayı desteklediklerini kaydederek, “Biz değişime hazırız. Yılda 500 milyar poşetin tüketildiği ve bunun 400 yılda ancak doğaya dönüştüğünü öğrendiğimde doğaya ne kadar çok zarar verdiğimizi gördüm. 10 yıl sonrasını düşünmek gerçekten tüyler ürperticidir. Ben bu nedenle sizlerin önerisiyle belediyemizin başlatmayı düşündüğü bu kampanyayı gerçekten kutluyorum. Bu kampanyaya duyarsız kalmamak gerektiği bir gerçektir. Böyle bir kampanyanın bizzat içinde yer almayı istiyoruz. Bugün bir adım atılıyor, en ince ayrıntısına kadar düşünerek başlamamız gerekir. Bundan hepimiz kazançlı çıkacağız. Sadece ülkemize değil dünyaya örnek olabilecek bir proje olarak değerlendiriyorum” dedi. Naylon poşet kullanılmaması projesine esnaf odaları, fırıncılar odası, alışveriş yerleri, marketler ve çeşitli perakende sektörü temsilcileri de destek verdi.
Toplantılar yapılıp projenin tüm detayları görüşüldükten sonra, Şubat Ayı sonlarına doğru uygulamaya geçilmesi hedeflendi. Naylon poşet ile yerine kullanılacak bez ve kağıt poşetlerin arasında fazla maliyet farkı olmayacak. Dünyanın birçok gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi alışveriş yapanlar, yanlarında bez ya da kağıt poşet getirecek. Bu düşünceye alternatif olarak alışveriş yapıldığında, alınan ürün kağıt içinde verilecek. Marketlerin kullandığı ağırlık taşıyan poşetler yerine de bez poşet kullanılabilecek. Poşetlerin en az 5-6 kez kullanılmasıyla da maliyette önemli düşüşler olacak. Böylece vatandaş her alışveriş başına ekstra maliyetten kurtulacak. Yıpranan ve değiştirilmesi söz konusu olan bez poşetler marketlerce alınarak yenileri verilecek. Uygulama pazaryerlerini de kapsayacak şekilde genişletilecek.
Çocukların konuya dikkatini çekmek üzere, okullarda eğitici toplantılar yapılacak. Alışveriş yapan herkesin torbalarına, naylon poşetin çevreye verdiği zararları anlatan broşürler konulacak.
Denizli Belediyesi ayrıca, uygulamaya katılan kuruluşlarda, ilan reklam ve çevre temizlik vergisinde ne tür bir teşvik verebileceğini değerlendirecek.