REKLAMI GEÇ

Olan vatandaşa oldu!

Olan vatandaşa oldu!

Denizli Halk Otobüsleri İşletme Şirketi Halkaya A.Ş, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen taşıma ihalesini kaybedince, ilginç bir protestoya girişti. Halkaya A.Ş, 54 otobüsün bazı seferlerini iptal etti, Pazartesi günü de otobüslerini seferden çekti.

/ DENİZLİHABER / 24 Mart 2008 Pazartesi, 01:00

Denizli Belediyesi’nin toplu taşıma işini yürüten Halkaya A.Ş. geçtiğimiz ay sözleşmenin feshini istemişti. Denizli Belediyesi de yeni bir ihale için hazırlıklarını tamamlamış ve 4 Mart’ta ihaleye çıkmıştı. İhaleyi TUREX firması kazanmıştı. İhaleden sonra yeni şirketin, işletmeyi devir alacağı zamana kadar taşıma işini gerçekleştiren Halkaya A.Ş. Pazar günü ilginç bir tepki gösterdi. Zarar ettiği gerekçesi ile ihaleye gidilmesini sağlayan ve kendi de ihaleye giren şirket yönetimi, dün önce otobüs sefer sayısını düşürdü, ardından taşımayı ücretsiz yaptı daha sonra ise otobüslerini seferden çekti.

Pazar günü otobüsler ücretsizdi

Zararını, yeni ihaleyi kazanarak kapatmayı düşünen Halkaya A.Ş., ihaleyi TUREX şirketine kaptırınca protesto eylemlerine girişti. Pazar günü öğle saatlerinde tüm otobüslerin ücretsiz olacağını belirten Halkaya A.Ş., şoförler başta olmak üzere herkesi şaşırttı. Şirketin ihaleyi kaybetmesine tepki olarak yorumlanan bu hareket ise vatandaşa yaradı. Ücretsiz otobüse binen vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi.

Bazı otobüsler çalışmadı

Birçok mahallede ise yolcular otobüsleri beklerken yığılmalar oldu. 54 otobüsten 20 otobüsün çalışması ve saatlerine uygun olarak hareket etmemesi vatandaşları çileden çıkardı. Yenişehir otobüslerinin birçoğunun çalışmaması tepkilere yol açtı.

İlk iş gününde çile çektiler

Pazar günü yaşanan bu gelişmenin ardından Halkaya A.Ş. sabah saatlerinde otobüslerini seferden kaldırarak Denizli halkını mağdur etti. Sabah saatlerinde duraklarda otobüs bekleyen insanlar otobüslerin gelememesi üzerine kendi imkanlarıyla gidecekleri yerlere gitmeye çalıştı. Yaşanan bu durum karşısında hareketsiz kalan Denizli Belediyesi ise kendine ait yaklaşık 10 otobüsünü sefere çıkararak, minibüslerin olmadığı bölgelere gönderdi.

‘Yeni firma gelene kadar otobüsler ücretsiz’

Yaşanan bu durum hakkında açıklamada bulunan Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan ise yarından itibaren otobüslerin seferlerine başlayacağını ve otobüslerin Denizli Belediyesi’ne ait olan otobüsler olacağını açıkladı. Firmanın haksız bir yolla otobüslerini seferinden çektiğini ve halkı mağdur ettiğini belirten Zolan “Halkaya firmasından 2 trilyona yakın alacağımız bulunuyordu. Birçok aracı da haciz olmuştu. Dün birçok bölgeye sefer yapmadığını ve ücretsiz servis yaptığını öğrendik. Bugün de sabah saatlerinde otobüslerini seferlerini kaldırdığını öğrendik. Yaşanan bu durumun ardından 10 otobüsümüzü ulaşımı zor olan bölgelere yönlendirdik. Şu anda görüşmemelerimiz devam ediyor. Yarın bu sorun çözülmüş olacak ve halkımız yeni firma gelene kadar ücretsiz olarak otobüslerden yararlanacak. Firma hakkında da gereken ceza ve işlemler Denizli Belediyesi tarafından yapılacaktır” dedi.

CHP’liler de tepki gösterdi

Otobüs seferlerinin yapılamaması nedeni ile vatandaşların mağdur olduğunu öne süren CHP İl Başkanı Ali Kavak, il yönetimi ve CHP’li belediye meclis üyeleri, Bayramyeri Meydanı’nda toplanarak belediyeyi protesto etti. CHP İl Başkanı Ali Kavak, “Denizli kara günlerinden birini yaşıyor. Belediye kamu hizmeti veren kurumdur. Sosyal devlet anlayışında kamu hizmeti aksamamalıdır. Kamu hizmetleri aksıyorsa belediye başkanı görevini yapmıyor demektir. Vatandaşlar belediyeden hizmet alabilmek için para ödemektedir, ancak belediyeden istediği hizmeti alamamaktadır. Otobüslerin çalışmaması nedeni ile vatandaşlarımız bugün işlerine okullarına gitmekte zorlanmıştır. Belediye ile görüştük, ihaleyi kazanan firmayla sözleşme yapmadıklarını, eski firmanın ise yolcu taşımaya devam etmesi gerektiği yönünde bahaneler üretiyorlar. Belediye başkanlığı görevi ciddi bir makamdır. Başkan vatandaşa hizmet sunarken kar zarar hesabı yapmamalıdır. Başkan görevini yapmalıdır. İhaleyi alan ihalesi fes edilen firmalara bakıyoruz. AKP’ye yakın firmalar. Denizli Belediyesi AKP’ye yakın firmalara hizmet ediyor” dedi.

‘Biz söylemiştik’

Belediye otobüslerinin özelleştirilmesi maddesinin, Denizli Belediye Meclisi’ne geldiğinde yaşanabilecek sorunları anlattıklarını ve bu özelleştirmeye karşı çıktıklarını anlatan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Tuncer Savru, “CHP olarak biz otobüslerin özelleştirilmesi konusunda yaşanabilecek sorunları da tespit ederek görüşlerimizi aktarmıştık. Söylediklerimiz bugün tek tek ortaya çıktı. Toplu taşıma işi belediyenin işidir. Kar zarar hesabı yapılamaz. Her gün binlerce vatandaşımız bu toplu taşıma işinden faydalanıyor. Onlar bugün işlerine okullarına gitmekte zorlandı. Buna kimsenin hakkı yok” dedi. CHP’li Belediye Meclis Üyesi Zafer Gönenç de, “Toplu taşıma işi belediyenin görevidir. Bunu düzenli olarak yerine getirmelidir. Özelleştirmede sorunların yaşanacağını biz biliyorduk. Meclis toplantılarında da bunları dile getirdik. Başkan Zeybekci halkımızı yine mağdur etti. Sabahtan bu yana otobüs duraklarında vatandaşlar bekliyor. Evine gitmek isteyen okuluna gitmek isteyen, işine gitmek isteyen diğer ulaşım yollarını tercih etmek zorunda kaldı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı