Sel sorununa, yeni konut çözümü

Denizli’de her yağmurda zarar gören Dokuzkavaklar Mahallesi’nde, Hasan Güngör Spor Salonu altında kalan adalardaki sel mağdurları, yeni konutlara taşınacak.
/ DENİZLİHABER / 28 Eylül 2010 Salı, 17:46
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Mayıs’ta yaşanan sel felaketinin henüz yaraları sarılmadan 2. selin olduğu ve onun ardından ise 3. selle mağdur olan söz konusu sel mağdurları için çözüm üretti. Selin ardından bölge insanıyla bir araya gelen Başkan Zeybekci, kez de konut sorununun çözümü için konuyu meclis gündemine taşıyor. Dokuzkavaklar Mahallesi, 3226 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 numaralı, 3229 ada 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11 numaralı, 3230 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6 numaralı ve 3231 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 numaralı parsellerde, selden etkilenen vatandaşlara ait parsel ve üzerindeki yapılarla birlikte, bedellerinin belirlenmesi, karşılığında TOKİ konutları verilmesini içeren gündem maddesi, Ekim ayı meclis gündeminde ele alınacak.
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, bölgede sel felaketini önlemek için, alt yapı sorununun çözümünün neredeyse imkansız gibi göründüğünü belirtmiş, açıklamasında şu görüşlere yer vermişti:
“Evlerin bulunduğu parsel, zamanında dere yatağıydı. Zamanla doldurulmuş ve evler inşa edilmiş. Parsel dışındaki diğer bölgelerin kotu ise oldukça yüksektir. İmar çalışmalarıyla yapılaşma ve alt yapı da doğal olarak dere yatağına göre değil oradaki diğer yerleşim yerlerine göre düzenlenmiş. Bir de bunlara bodrum katların inşası gibi yanlışlıklar eklenmiş. Zaten aşağıda kalan evlere bir de bodrum eklenince kanalizasyon ve yağmursuyu hattında sıkıntı iyice kendini göstermiş. Bu evlerin bulunduğu alana kadar alt yapı bir yükseklikten geliyor, sizin parselde düşüyor ve parsel bitiminde eski kot seviyesine geliyor. Hattın (U) şekline dönüşmesi nedeniyle bilimsel açıdan çözüm güçleşmektedir. Etrafın alt yapısını düşündüğünüz zaman sizin evin olduğu yerden geçen kanalizasyon ve yağmur suyu sistemleri yukarda kaldığından, su yukarı çıkmayıp sel baskını yaşanıyor. Sizin evlerinizin olduğu çukur alan doldurulup yeniden yükseltilmediği sürece evlerin altında kalan yerler, sanki çok uzun süre böyle bir sorunu yaşamak zorunda gibi görünüyor. Alt yapı anlamında bu işi çözmek, 3-4 tane mahallenin alt yapısını komple yenilemektir. Bu çözüm söz konusu mahallelerin tüm alt yapısını değiştirmekten daha fazla bir maliyet gerektirmektedir.”
Başkan Zeybekci, yağmurlar nedeniyle sel felaketi yaşayan mahalle sakinlerinin “Bizi buradan kurtar” şekilde talepleri olduğunu bu nedenle kökten çözüm üretildiğini kaydetti. Bu konuda kökten çözüm için tek seçenek görüldüğünü kaydeden Başkan Nihat Zeybekci, şöyle dedi:
“Yağmurdan sonra bizlere ilettiğiniz gibi bu işten kurtulmak istiyorsunuz. ‘Ne yap ne et bizi bu işten kurtar’ şeklinde talebinizi ilettiniz. Bizim oradaki sorunun kökten çözümü için size önerebileceğimiz tek seçenek var. Oradaki evlerinizin karşılığını yine size ev olarak, mülk olarak sunabileceğimiz bir dönüşüm projesi seçeneği var. Yalnız bunu söylerken de altını çizerek söylüyorum. Bununla ilgili hiçbir zorunluluğunuz yoktur. Bunun çok iyi anlaşılmasını istiyoruz. ‘Bizi, çoluğumu çocuğumu buradan kurtar’ diyen arkadaşlarımıza sizlerin oradaki mülklerine karşılık ne önerebileceksek en yüksek değerle size önereceğiz.”
“KALMAK İSTEYENE ZORLAMA YOK”
Başkan Zeybekci, ‘Ben burada bu şekliyle olabildiğince devam edeceğim. Ben mevcut evimde yaşamak istiyorum’ diyen hak sahiplerinin de takas gibi bir zorunluluğu olmadığını kaydederek, “Belediye olarak da bu arkadaşlarımızı asla zorlamayacağız. Bunu da bilmenizi istiyorum. O sizin tercihinizdir. Orada kalan arkadaşlara da bu bölgede yaşamanın teknik olarak zorluklarını anlatacağımız rapor düzenleyeceğiz. Size böyle bir teklifimiz var, bunu kabul edip etmemekte serbestsiniz. Orada kalan vatandaşlara hiçbir güç ve kuvvet de ‘buradan çık’ diyemez. Biz de böylece sorumluluklarımızı azaltıcı tedbirler almalıyız” dedi.
HAK SAHİPLERİ NE DİYOR?
Hak sahiplerinin büyük bir bölümü, 40 yılı aşkın süredir yağmurlarla sel alan evlerinden kurtulmak istediklerini bildirmişti. Hak sahiplerinden Hasan Güney, “Son yağmurda babamla iki aile olarak evimizi terk ettik ve kiraya çıktık. Yağan yağmurdan dolayı eve 3 metre su girdi. Tek dileğimiz bizi biran önce o yerden kurtarın. Her yağmur yağdığında işyerindeyken korkuyorum. Acaba evime su mu girdi diye yaşayamam. Hep bu korkuyla yaşanmaz. Onun için bizi o yerden kurtarın Başkanım. Allah sizlerden razı olsun’ görüşlerine yer verirken Abdülkadir Kocaman da ‘Her selde evime su giriyor. Sizin takas teklifiniz çok mantıklı. Daha iyi şartlarda yaşamak istiyoruz. 1988’den beri orada oturuyorum ve bu sorunu yaşıyorum. Eğer fazla masraf çıkarmayacaksa bende daha iyi evde, iyi şartlarda yaşamak isterim” demişti.