Sıcak hava etkisini daha da artıracak!

Meteoroloji İl Müdürlüğü, sıcak havanın, hafta ortasından itibaren etkisini daha da artıracağını belirterek, güneş çarpmasına karşı dikkatli olunmasını istedi. Denizli’de Cuma günü en yüksek sıcaklığın 41 derece olacağı belirtildi.
/ DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2011 Salı, 17:27
Meteoroloji İl Müdürlüğü, sıcak havaya karşı vatandaşları uyardı. Müdürlükten yapılan açıklamada, sıcak havanın, hafta ortasından itibaren etkisini daha da artıracağı belirtildi. Güney, iç ve batı bölgelerde, hava sıcaklığının 2 ila 4 derece daha artmasının beklendiğinin dile getirildiği açıklamada, 27 Temmuz Çarşamba günü, Denizli’de en yüksek sıcaklığın 37, 28 Temmuz Perşembe günü 39, 29 Temmuz Cuma günü ise 41 santigrat derece olacağı belirtilerek, “Hava sıcaklığı; güney, iç ve batı bölgelerde 2 ila 4 derece artarak, ülke genelinde mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üzerinde seyredecek. Sıcak havanın hafta ortasından itibaren etkisini daha da artırması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.
11.00-15.00 saatleri arasında dikkatli olun
Vatandaşları güneş çarpmasına karşı dikkatli olmaları için uyaran Meteoroloji İl Müdürlüğü, güneş çarpması ve bundan korunma yöntemleri hakkında da bilgi verdi. Güneş çarpmasının, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlık olduğunun belirtildiği açıklamada, “Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (yüzde 70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.
Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir” denildi.
Belirtileri nelerdir, nasıl korunuruz?
Uzun süre güneş altında kalınmış ise hastanın ateşinin 39-41 dereceye kadar çıkması, davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşması, kalp atışlarının düzensizleşmesi ve şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma olması durumunda, güneş çarpmasından şüphelenilmesi gerektiğini belirten Meteoroloji İl Müdürlüğü, güneş çarpmasından korunma yöntemlerini de şöyle sıraladı:
“Mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır. İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır. İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.”