REKLAMI GEÇ

İletim kanalından ışık göründü

İletim kanalından ışık göründü

Denizli’de Pamukkale, Buldan ve Sarayköy’de toplam 144 bin dekar alanın cazibe ile sulamaya açacak olan ve toplam 5 kilometre uzunluğundaki Yenicekent İletim Kanalı yapım çalışmasının yüzde 55’i tamamlandı.

/ DENİZLİHABER / 14 Aralık 2013 Cumartesi, 16:28

ŞENGÜL BOZ
Cindere Barajından, Pamukale, Sarayköy ve Buldan Ovası’nın cazibeyle sulanmaya açacak olan 5 kilometrelik Yenicekent İletim Kanalı inşaatı çalışmaları devam ediyor. 2 bin 100 metrelik T1 tüneli ile 2 bin 370 metrelik T2 tünelinin birleşme ananı protokol tanıklık etti.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, Belediye Başkanı Osman Zolan, DSİ Aydan Bölge Müdürü Kaya Yıldız, çevre ilçe ve belde belediye başkanları ile sulama birliği başkanları, Yenicekent İletim Kanalı çalışmalarını yerinde inceledi.

26 ARALIK 2014’TE TAMAMLANACAK
DSİ Aydın Bölge Müdürü Kaya Yıldız, tünel çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yıldız, çalışmaların yüzde 55’inin tamamlandığını belirterek, “2 bin 100, 2 bin 370 ve 750 metreden oluşan üç tünelden oluşan Yenicekent İletim Kanalı’nın tamamlanması ile, elektrikle sulanan 144 bin dekar alan cazibeyle sulamaya açılacak. 2012’ın kasım ayında başlayan çalışmamız, 26 Aralık 2014 tarihinde tamamlanacak” dedi.

“EKONOMİK DEĞİLDİ”
Cindere Barajı’nın bulunduğu bir bölgede elektrik ile sulama yapılmasının hem ekonomik hem da kabul edilebilir olmadığını vurgulayan AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, “Burası iki kere ihale edildi. Ancak, ikisinde de müteahhit yarım bırakıp kaçtı. Son olarak DSİ bu işi üstlendi ve bugün gelinen nokta ortada, 2015 yılında Pamukkale Ovası ucuza sulanacak” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN KABUSU SONA ERECEK”
Sarayköy, Buldan ve Pamukkale Ovası’nda çiftçilik yapan kişilerin yaz aylarının gelmesini istemediğini ve yaz aylarının onlar için bir kabus olduğunu belirten Vali Abdülkadir Demir, “Her yıl yaklaşık 3 milyon TL enerji bedeli harcanarak ortalama 15 milyon 500 bin Kilowatt/saat elektrik enerjisi tüketen Mahmudiye Pompa İstasyonu devreden çıkmış olacak. Çiftçi daha ucuza üretim yapacak. Çiftçi elektrik borcundan kurtulmuş olacak” dedi.

SULANABİLİR ALAN YÜZDE 7 ARATACAK
Vali Demir, Denizli’nin 376 bin 738 hektar tarım arazinin bulunduğunu ve bunun yaznıca yüzde 44’ünün sulanabildiğini belirtti. Yenicekent İletim Kanalı inşaatının tamamlanması halinde sulanabilir alanın yüzde 7 oranında artacağını açıklayan Vali Demir şunları söyledi: “Denizli’nin toplam tarım arazisi 376 bin 738 hektar. Ancak sulu tarım olmadan arzu edilen tarımsal verimliliğe ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle özellikle son 10 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın Denizli’de gerçekleştirdiği projelerle sulanabilir arazi miktarımız bugün yüzde 44’e yükseldi. Sulu tarım yapılan arazimizin 110 bin 543 hektarı DSİ tarafından sulanırken, 36bin 838 hektar İl Özel İdaremizce sulanıyor. Ayrıca 201 köyümüzde 52 bin 638 dekarlık alan damlama sulama yöntemi ile sulanmaya başladı. Bu toplam arazimizin yalnızca yüzde 1,4’üne karşılık geliyor.”

125 BİN KİŞİ YARARLANACAK
Yenicekent İletim Kanalının tamamlanması halinde, pompajla sulanan 105 bin 560 dekarlık saha, cazibeli olarak sulamaya açılacak. Buldan ovasında 28 bin 640 dekar,Sarayköy-Karakıran ovasında 10 bin 740 dekar arazi sulama suyuna kavuşturulacak ve önümüzdeki yıllarda inşa edilecek Buldan ovası sulaması ve Sarayköy-Karakıran sulamasından 11 yerleşim yerinde yaşayan yaklaşık 25 bin kişi istifade edecek. Ayrıca, Pamukkale-Gölemezli ve Pamukkale-Çürüksu sulamaları kapsamında toplam 26 yerleşim yerine ait 105 bin 560 dekarlık arazi ve yaklaşık 100 bin kişi yararlanacağı açıklandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı