REKLAMI GEÇ

En çok Güneyliler sevindi, 1’di 2 oldu

En çok Güneyliler sevindi, 1’di 2 oldu

Mayıs 2013’te heyelan nedeniyle çöken Güney Şelalesi’nde düzenleme çalışması tamamlandı. Çöken bölgeye yeniden su verilirken, geçici olarak hazırlanan yeni alanın da kullanılmasına, suyun bir bölümünün buraya yönlendirilmesine karar verildi.

/ DENİZLİHABER / 16 Aralık 2013 Pazartesi, 14:52

ŞENGÜL BOZ

Türkiye’nin 23. doğa harikası Güney Şelalesi, mayıs ayında heyelan nedeniyle çökmüştü. Büyük hasar gören ve bu yönüyle Türkiye gündemine oturan şelale, yeniden çağlamaya başladı.
Güney Şelalesi’nde incelemelerde bulunan ve son halini gören Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Güzel bir doğa harikası, fakat fiziki ve çevre bu güzelliğe uygun değil. Güney Şelalesi’nin çökme olayı kamuoyuna gündemine taşındı. Bu da ziyaretçi sayısını artırdı. Burası önemli bir turizm merkezi haline geldi. Şimdi gelen ziyaretçilerin rahat ettirecek ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir çevre düzenlemesi yapmak zorundayız. Bunun için Denizli Valiliği’nden Güney Kaymakamlığına 200 bin lira ödenek gönderdik” dedi.

AKADEMİK ŞELALE OLDU
Deprem ve heyelan nedeniyle birçok kez çöken Güney Şelalesi’nde son yapılan çalışmanın bilimsel uygulamalarla gerçekleştirildiğini anlatan Demir, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesinde kurulan Tabiat Varlıkları Komisyonu, üniversite ile birlikte çalışmamızı önerdi. Üniversiteden profesörlerimizin hazırladığı raporlar ve Tabiat Varlıkları Komisyonu’nun onayı ile düzenleme yapıldı. Düzenleme yapılırken, kırık ve deprem ve diğer unsurlar dikkate alınarak gerçekleştirildi” diye konuştu.

Güney Şelalesi’nin önemli turizm merkezlerinden biri olacağını vurgulayan Vali Demir, şelaleye gelecek ziyaretçilerin Buldan-Yenicekent yakınlarındaki Tripolis Antik Kenti’nden geçerek buraya ulaşacağını söyledi.
denizli-guney-selalesi-ic

GÜNEY ŞELALESİ’NDEN İKİ TANE OLDU
Bu arada, çökmenin ardından şelalenin suyu20 metre sağdaki kaya ve ağaçlarla kaplı yüksek noktaya yönlendirilmişti.Yedi ay süren çalışmayla düzenleme bitirilirken, geçici olarak su verilen bölgenin de ikinci bir şelale olarak değerlendirilmesi görüşü kabul gördü. Böylece suyun bir bölümü oraya yönlendirilerek, yeni bir şelale oluşturuldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı