REKLAMI GEÇ

9 yıllık özlem bitiyor

9 yıllık özlem bitiyor

Denizli’de Pamukkale ve Sarayköy Ovası’nda 155 bin dekar arazinin cazibeyle sulanmasını sağlayacak üç tünelli Yenicekent İletim Hattı, 2014 sonunda tamamlanacak.

/ DENİZLİHABER / 16 Mart 2013 Cumartesi, 17:38

Denizli’nin Güney İlçesi’nde bulunan Cindere Barajı’ndan Sarayköy ve Pamukkale Ovası’nda bulunan 155 bin dekar tarım arazisinin cazibeyle sulanmasını sağlayacak Yenicekent İletim Kanalı’nın inşaatı sürüyor. Toplamı 5 kilometreyi bulan üç tünelin yer aldığı 16 kilometrelik iletim kanalları tünellerin giriş ve çıkış bölümlerinden yaklaşık 800 metre tamamlandı. Maliyeti 120 milyon lirayı bulacak iletim kanallarının 2014 yılının aralık ayında bitirilmesi hedefleniyor.

Denizli’nin hayali projelerinden olan Cindere Barajı’nın 16 yılda tamamlanmasının ardından baraj suyunu cazibeyle 155 bin dönüm toprakla buluşturacak iletim kanalında 9 yıllık özlem bitiyor. Üç ayrı firmanın ihaleyi almasına rağmen yapımı her defasında yılan hikayesine dönen ve bir türlü başlanamayan iletim kanalının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun devreye girmesinin ardından geçen yıl nisan ayında temeli atılmıştı. 7 aylık plan ve projenin revizesiyle kasım ayında çalışması başlayan proje 5 kilometresi tünel 11 kilometresi kanal olmak üzere 16 kilometre olacak. 80 milyon liraya ihale eden 16 kilometrelik iletim kanalında 4 kilometresi 5 metre çapında, 1 kilometresi 3 metre çapında üç ayrı tünel bulunuyor. 120 milyon liraya mal olması beklenen Yenicekent İletim Kanalı’nın Sarayköy ve Pamukkale Ovası’nda 155 bin dekar tarım arazisinin cazibeyle sulanmasını sağlayacak.

32 belde faydalanacak
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ak Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nihat Zeybekci ile iletim kanalından faydalanacak 32 yerleşim yerinin belediye başkanları ve muhtarlarının katılımıyla Yenicekent İletim Kanalı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. 5 metre yükseklikte ve 20 metre genişlikteki devasa tünellerin yapımını heyet yerinde inceledi. Vali Abdülkadir Demir ve protokol üyeleri, kanalın yapımını üstlenen firmadan bilgi aldı.

“2014 Aralık’ta bitecek”
Çalışmanın kapsamlı ve devasa bir iş olduğunu söyleyen Vali Abdülkadir Demir, zorlu şartlara rağmen kanal çalışmalarının 2014 Aralık’ta biteceğini duyurdu. Bölge arazisinin elektrikli pompajlarla sulanması nedeniyle yılda 3 milyon lira gibi büyük bir gider olduğunu belirten Demir, bu maliyetin kanalın devreye girmesiyle 3‘te 1’e düşeceğini söyledi. Pahalı sulama döneminin kanalla biteceğini belirten Demir, “16 kilometre uzunluğundaki iletim kanalında üç büyük tünel bulunuyor. Üç tünelin uzunluğu 5 kilometre. İkisinin çapı ise 5 metre. 155 bin dekar tarım alanının sulanmasını sağlayacak iletim kanallarında çalışmalar aralıksız sürüyor. Kanalların tamamlanmasıyla Sarayköy, Buldan ve Pamukkale’deki bereketli topraklarda üretim üst noktalara çıkacak. Denizli için çok önemli bir proje” diye konuştu.

“Heyecanla bekliyoruz”
Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, bölgenin zengin topraklarını cazibeyle sulanmasını sağlayacak kanalın yapımını heyecanla beklediklerini söyledi. Üreticinin sulama maliyetlerini 3’te 1’e aşağı çekecek kanal sayesinde bir çok üreticinin girdi maliyetleri açısından rahat bir nefes alacağını vurgulayan Yüksel, “İşi üstlenen firma canla başla çalışıyor. Kısa zamanda kanal yapım işi bitecek. Bölge cazibeyle sulanacak. Üreticimiz ürünlerini daha az maliyete sulayacak. Bölge tarımının gelişimine kanal büyük katkı sağlayacak” dedi.

denizli-cindere-baarji-155-bin-dekara-can-suyu-olacak-ic

Kanalın Öyküsü:
16 yılda tamamlanan Cindere Barajı’ndan cazibeyle 155 bin dekar tarım alanının sulanmasını sağlayacak iletim kanalının öyküsü 9 yıl önce başladı. Yap- İşlet- Devret modeliyle gerçekleşen iki ayrı ihaleyi alan farklı firmalar işe başlamadı. İlk firma 5 yıl ikinci firma ise 3 yıl boyunca çalışmalara başlamayarak süreci tıkadı. Merkez ovada binlerce çiftçinin üreticinin sulama masraflarını indirecek olmasıyla dört gözle beklenen kanal için DSİ’de Yap-İşlet-Devret modeliyle işi bir türlü yaptıramayınca son ihaleyi de iptal ederek model değiştirdi. Kendisi yaptırmaya karar verdi. 23 firmanın katıldığı ihale de bir firma en düşük değeri vererek ihaleyi aldı. Ancak ihalede verdiği teklifle ikinci olan firma, yüzde 66 kırımla ihaleyi alan firmayı “Bu kadar kırımla bu iş yapılamaz” diyerek konuyu Kamu İhale Kurumu’na götürdü. Kurum, şikayeti haklı bularak ihaleyi ikinci gelen firmaya verdi. O da işe başlayamadan ihaleyi ilk alan firma konuyu yargıya taşıyarak mahkeme süreci başlamış oldu. Karmakarışık bir hal alan durumun çözümü için ise üreticiler Denizli lobisi ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan yardım istedi. Bu talebi olumlu karşılayan Bakan Eroğlu, böylesi devasa bir alanı sulayacak iletim kanalının yapım işindeki karmaşayı çözerek kanalın yapım işine EMP firmasının başlamasını sağladı. Ayrıca Yenicekent İletim Kanalı’nın temelini Bakan Eroğlu, Denizli’ye gelerek geçen yıl Nisan ayında attı.

Kanalın yapımı için plan ve proje revizyon çalışmaları da geçtiğimiz yıl Kasım ayında tamamlandı. Ve firma çalışmalarını başlattı. 16 kilometrelik kanal üç dağın içerisinden geçecek. Bu nedenle hemen barajın yanında başlayarak kanalın 2 bin 100, diğeri 2 bin 340 ve sonuncusu 800 metre olmak üzere 5 kilometreyi geçen kısmı tünel olarak inşa ediliyor. 11 kilometrelik kısmı ise kanal olacak.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı