REKLAMI GEÇ

2019’da başvurusu yapılan Honaz kirazı tescillendi

2019’da başvurusu yapılan Honaz kirazı tescillendi

Honaz Ziraat Odası tarafından 2019 yılında marka başvurusu yapılan Honaz Kirazı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Honaz Kirazı olarak tescillenen ürün hem iç hem de dış piyasada fiyat istikrarıyla birlikte satılacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Mayıs 2021 Pazartesi, 15:57

Honaz’ın en önemli gelir kaynaklarından olan kirazın tescilinin olmaması üzerine Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek tarafından 2019 yılında çalışma başlatıldı.

Honaz kirazının ‘Coğrafi İşaret tescil Belgesi’ alarak fiyat istikrarı ve özellikle ihracatta daha kolay pazar bulunması için başlatılan çalışmalar kapsamında 2 yıl boyunca denetlemeler yapıldı. Bu süreçte Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek de Honaz kirazının 1939 yılında ‘Kiraz Bayramı’ gibi etkinliklerle kutlandığını içeren gazete ve ilanları bir araya getirerek kuruma sundu.

Yapılan yoğun denetlemelerin ardından Honaz için güzel haber geldi. Türk Patent ve Marka Kurumu, ‘Honaz Kirazı’ ismiyle ürünü tescil ederek bundan sonra bu şekilde satışının yapılmasına onay verdi.

Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Honaz kirazını tescil ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Göreve geldiğim 2019 yılında yaptığım ilk iş Honaz kirazının hem tanınırlığının artması hem de fiyat istikrarının sağlanması için markalaşma çalışması oldu. Honaz’da 15 bin dekar alanda üretimi yapılan Honaz kirazından her yıl 15-16 bin ton civarında rekolte alınıyor. Bu kirazımızın büyük bölümü de ihracat oluyor” dedi.

FİYAT İSTİKRARI SAĞLANACAK
Kirazın tescilinin yapılmasının birçok fayda sağlayacağını kaydeden Yelek şunları kaydetti:
“Markalaşan Honaz kirazımız dünyanın her yerinde bu isimle satılacak. Her yıl büyük fiyat değişikliklerinin olması önünde önemli bir engel olacak. Fiyat istikrarının sağlanarak üreticilerimiz korunmuş olacak. Yine 200 milyar dolarlık coğrafi işaret tescilli ürünlerin satıldığı pazarlara girilebilecek.”

ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ
Alınan bu kararın Honaz için önemli faydalar getireceğini ifade eden Yelek, “İlçemizde uzun yıllardır üretimi yapılan Napolyon ismi ile ülkemizde bilinen Honaz kirazının korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda yaptığımız çalışmaların sonucunu görmek çok değerli. Şimdi bize düşen kirazımızı daha fazla tanıtmak, daha fazla kişinin tüketimine sunmak. Bu sayede de üreticilerimizin çıkarlarını korumak. İlçemiz için önemli olan ürünlerin coğrafi işaret ve tescil işlemlerini devam ettireceğiz. Honazımıza, çiftçilerimize hayırlı olsun” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı