REKLAMI GEÇ

Honaz’da zamansız gelen yağmur kirazı vurdu, rekolte yarıya düştü

Honaz’da zamansız gelen yağmur kirazı vurdu, rekolte yarıya düştü

Honaz’ın dünyaca ünlü kirazı bu yıl zamansız yağan yağmura yenildi. Hasadın başladığı ilçede, çiçeklenme döneminde gelen yağış nedeniyle rekoltede yüzde 50 dolayında azalma bekleniyor. Miktar bazında ciddi kayba uğrayan üreticinin tek beklentisi fiyatının yüz güldürmesi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2020 Perşembe, 15:51

Honaz’da iç piyasaya sürülecek olan Early lory ve Burlant türü kirazların hasadına başladı. Yüzde 70’i ihraç edilen Napolyon cinsi kirazın ise hasadına Ramazan Bayramı’ndan sonra başlanacak. Geçtiğimiz yıl 16 bin ton üretimi yapılan ve yaklaşık 12 bin tonu Asya, Avrupa ve İskandinav ülkelerine ihraç edilen Napolyon kirazında bu yıl rekolte yarıya indi.

ÇİÇEKLENME DÖNEMİNDEKİ YAĞIŞLAR KİRAZI VURDU
Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Denizli Haber’e yaptığı açıklamada, 20 gün önce gelen yağışların kirazların çiçeklenme dönemine denk geldiğini ve rekoltede yüzde 50 düşüşe neden olduğunu söyledi.

Yelek, “Yağışlar 4-5 gün sürdü, o dönemde kirazlar çiçek açmıştı. Arılar çalışamadı ve tozlanma olmadı. Geçtiğimiz yıl 16 bin tona yakın üretim vardı, bu sene yarı yarıya düştü” dedi.

İHRACATTA SIKINTI OLMAYACAK
Üreticinin en büyük beklentisinin fiyat olduğunu aktaran Yelek, ihracatçı firmaların da kiraz alımı için ilçede hazırlıklarını yaptığı belirtti.

Yelek, “Rekoltede yarı yarıya düşüş yaşanınca beklentimiz fiyatlara döndü. Üretim az olduğu için fiyatların yüksek olmasını bekliyoruz. İhracatçı firmaların birçoğu ile görüştük alım için hazırlıklarını yapıyorlar. İhracatta bir sıkıntı yaşamayacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı