REKLAMI GEÇ

Honazlı mucit öğrenciler Denizli’yi temsil edecek

Honazlı mucit öğrenciler Denizli’yi temsil edecek

Denizli’deki ilköğretim okulları öğrencileri arasında yapılan “Bu Benim Eserim” isimli proje yarışmasında Honaz’a bağlı Gürlek İlköğretim Okulu öğrencilerinin yaptığı “Yoldan Enerji Projesi” isimli ilginç buluş, bölgeyi Ankara’da gerçekleştirilecek büyük finalde temsil etme şansını yakaladı.

/ DENİZLİHABER / 26 Nisan 2012 Perşembe, 17:04

İRFAN ÇAM-HONAZ

Denizli’de ilköğretim okulları öğrencileri arasında düzenlenen “Bu Benim Eserim” isimli Proje Yarışması’nda Honaz Gürlek İlköğretim Okulu Öğretmeni Hikmet Berber öncülüğündeki öğrenciler Beyza Aynur ve Ramazan Vezir tarafından hazırlanan ‘Yoldan Enerji Projesi’ dereceye girerek, Antalya’da gerçekleştirilen bölge finaline katılmaya hak kazandı. Antalya’da yapılan bölge seçmelerinde büyük finale katılacak 10 eser arasına girince büyük finalde yarışmaya hak kazandı.

ARAÇ RÜZGARINDAN ELEKTRİK ÜRETME FİKRİ
Proje hazırlayıcısı öğrenciler Beyza Aynur ve Ramazan Vezir, Yoldan Enerji Projesi’nde amaçlarını oto yollarda araçların ortaya çıkardığı rüzgar enerjisinden elektrik üretmek olarak açıklıyor. Okullarının şehirler arası çift şeritli bir yol üzerinde olduğunu ve bu akan trafiğin her gün içinde olduklarını kaydeden başarılı öğrenciler “Bizler sürekli akan bu trafiği her gün izledik. Her araç yol boyunca yer değiştirdiğinde kendi hacmi kadar havanın da yer değiştirmesine neden oluyor. Yer değiştiren hava yol boyunca aktif bir rüzgar oluşturuyor. Oluşan bu rüzgarların hareket enerjisinden yararlanmayı ve yeni bir enerji kaynağını dünyaya kazandırmayı hedefledik” dedi.

TESTLER OLUMLU SONUÇLANDI
Projeyi gerçekleştirebilmek için ilk olarak iki kanatlı ve her yönden gelen rüzgardan faydalanacak pervaneleri çizimle oluşturduklarını, özellikle kanatlar üzerinde yoğunlaştıklarını kaydeden Aynur ve Vezir ikilisi “Kanatların şekli bir kaşık gibi olmalı ve hem sağ şeritten hem de sol şeritten geçen araçlar kanatlara rüzgar kazandırmalıydı. Ancak daha sonra bu pervanelerin yola paralel baktığında çalışması durabilir düşüncesi ile üç kanatlı bir çizim daha yaptık. Üç kanat sayesinde kanatlardan ikisi araç rüzgarını almasa da mutlaka diğer kanat yola bakacak ve rüzgar alacaktı. Yaptığımız çizimin bir maketini yaparak maket üzerinde daha fazla sayıda üreterek çalışabilirliği izledik. Tüm çalışmalardan sonra gerçeğini yapmaya karar verdik. Bu sayede düşüncemizin uygulanabilirliğini test etmiş olacaktık. Bir ustaya çizimlerimizin yaklaşık boyutlarını verdik. Teneke, profil demir, rulman, bir bisiklet dinamosu çeşitli kablolar ve ampul temin ederek işe koyulduk ve enerji dönüştürücüsünü yaptık. Oluşturduğumuz projeyi okulumuz öğretmenleri alarak yola yerleştirip test etti ve olumlu sonuç aldık” diye konuştu.

YOĞUN TRAFİKTE DAHA YARARLI OLACAKTIR
Çoğalan enerji ihtiyacına yeni bir kaynak kazandırarak oto yollarda araçların hareketleri ile oluşan rüzgarların enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini söyleyen başarılı öğrenciler,
bu enerji kaynağı için ülkemizdeki rüzgar haritalarını araştırmaya gerek olmadığını kaydetti. Araç hareketlerinin en fazla olduğu oto yolları rüzgar kaynağı olarak kullanabileceklerine işaret eden Proje hazırlayıcısı öğrenciler Beyza Aynur ve Ramazan Vezir, “Ankara-İstanbul arasındaki yolların araç yoğunluğu bu proje için iyi bir rüzgar kaynağı olacaktır. Projemizin kanatları yolların ortasında olacağından kanat ve destek kısımları plastik veya hafif metal olursa yoldan çıkan araçlar için yavaşlatıcı bir refüj görevi görecektir. Oldukça yoğun bir yolda projeden çok sayıda üretip elde edilen enerji aynı yolu aydınlatmada ya da başka yerlerde kullanılabilir” dedi.

BAŞKAN ÖDÜL VERDİ
Bu Benim Eserim Proje Yarışması’nda Yoldan Enerji Projesi ile dereceye girerek, Ankara’da yapılacak büyük finalde yarışmaya hak kazanan Honaz Gürlek İlköğretim okulu öğrencileri Beyza Aynur ve Ramazan Vezir’e Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinde başarılarından dolayı ödül verdi.

Yorumlar

Aytül   -  Bağlantı 9 Mayıs 2012, 18:40

Hikmet hocam sizi ve öğrencilerinizi tebrik ediyor başarılarınız artarak devamını diliyorum. . .

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı