REKLAMI GEÇ

Kiraz üreticisinde ihracat endişesi

Kiraz üreticisinde ihracat endişesi

Honaz’da yaklaşık 2 ay sonra hasadı yapılacak kiraz için üreticide, Çin ve Avrupa ile yapılan ihracat anlaşmalarının koronavirüs nedeniyle gerçekleşmemesi endişesi başladı.

Ali İbileme / DENİZLİHABER / 29 Mart 2020 Pazar, 15:38

Tüm dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olup hayatı adeta felç eden koranavirüs, ekonomiyi de vurdu. Birçok ülkede giriş ve çıkışlar yasaklanırken, ihracat için ürün yetiştiren Denizlili üreticileri de endişe sardı.

Endişe duyanların en başında, yakın zamanda hasat yapacak olan, yaklaşık 17 milyon liralık Denizli’nin turfanda ilk ihracatını gerçekleştiren Honazlı kiraz üreticileri var… Honaz’da 16 bin dönüm üzerinde üretimi yapılan, kalın kabuğu ve lezzeti sayesinde Asya, Avrupa ve İskandinav ülkelerine ihraç edilen Honaz kirazında, koronavirüs endişesi başladı.

Don ve yağışlardan etkilenmeyip çiçek açan kirazda, rekolte beklentisi büyük olan üretici, Çin başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ile yaptığı ihracat anlaşmalarının hayata geçirilmemesi tedirginliğini yaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde çiçek açan ve haziran ayında hasadı yapılaması beklenen kiraz için belirsizlikler, üreticinin aklına ‘eğer ihracat olmazsa bu ürünü ne yaparım?’ sorusun getiriyor.

ANLAŞMALARIN AKIBETİNİ SÜREÇ BELİRLEYECEK
Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Denizli Haber’e yaptığı açıklamada, kiraz üreticisinin belirsizlikten dolayı endişeli olduğunu aktardı. Yelek, “Çin ve Avrupa ülkeleriyle anlaşmalar yapılmıştı, ancak koronavirüs nedeniyle bu anlaşmaların akıbeti ne olur bilmiyoruz. Anlaşmaların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini, hasat döneminde anlaşma yaptığımız ve kendi ülkemizdeki virüsün etkileri belirleyecek” dedi.

“ÇİFTÇİ ÇARESİZCE BEKLİYOR”
Çiftçinin çaresiz olduğunu ve kiraz işçilerinin tarlalarda toplama konusunda gerekli izinlerin verilip verilmeyeceği konusunda da bir belirsizlik olduğunu dile getiren Yelek, şunları söyledi:
“Don ve yağışlardan etkilenmeyen kirazların yarısı çiçek açtı. Geri kalanının ise önümüzdeki günlerde açmasını bekliyoruz. Tam rekolte o zaman belli olur ama şuan baktığımızda rekolte iyi gibi duruyor. Çiftçimizin beklentisi büyük… Virüsün etkileri o zamana kadar devam edebilir. Koronavirüs nedeniyle, işçilerin bahçelerde çalışma durumu nasıl olur bilemeyiz, izin verilir mi verilmez mi, bunu o zamanın şartları belirleyecek. Çiftçi çaresiz, her alanda bir belirsizliğin içinde” dedi.

Yorumlar

Yahya Yahşi   -  Bağlantı 30 Mart 2020, 15:16

Bu üretim sürecinde akil insanların ve bilim adamlarının kiraz hakkında makale ve görüşlerine sık sık yer vermeliyiz. Kirazın virüslere karşı nasıl etkili bir ürün olduğu basın ve yayında sıkça yer vermeli, süreci olumlu yönde yönetmeyi sürdürmeliyiz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı