REKLAMI GEÇ

Saygın yazar Kemal Yalçın’ın kaleminden: Honaz’da cennet elması üretiminin 60 yıllık öyküsü

Saygın yazar Kemal Yalçın’ın kaleminden: Honaz’da cennet elması üretiminin 60 yıllık öyküsü

Denizli’nin yetiştirdiği, dünya edebiyatının önemli isimlerinden Honazlı saygın yazar Kemal Yalçın, bugün milyon dolarlar kazandıran cennet elmasının Honaz’a nasıl geldiğini, babası Ramazan Yalçın’ın bu konudaki rolünü kaleme aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Kasım 2020 Salı, 14:19

Kemal Yalçın’ın Facebook hesabından yayımladığı yazısı şöyle:
Honaz’da yaz mevsimi kirazla başlar, cennet elmasıyla sona erer. 2019’da Türkiye’de toplam 51.000 ton kadar cennet elması üretilmiş, bunun 15.000 ton kadarını tek başına üreten Honaz, Türkiye cennet elması üretiminde birinci olmuştur. Honaz’a cennet elması fidanını ilk kez Ramazan Yalçın Hatay ili Samandağ ilçesinden 1960 yılı Şubat ayın sonunda getirmiş, 21 Mart 1960 günü bahçesine dikmiştir. Bu cennet elmaları halen ürün vermeye devam etmektedir.

Babam Ramazan Yalçın Türkiye’yi dolaşır gördüğü, beğendiği meyvelerin, sebzelerin fidanını, çeliğini, tohumunu getirir ve üretirdi. Ayrıca hangi şehre gittiyse o şehirde askerlik yapan yetim, öksüz, kimsesiz, gariban Honazlı gençleri ziyaret eder, onlara maddi manevi yardımda bulunurdu. Bazen de başına bir iş geldiğini duyduğu askerdeki gençlerin yardımına gider, bu vesileyle o çevrede yetişen meyveleri, sebzeleri, inekleri, atları incelerdi. 1957 yılında Kars’a gitmiş, oradan 100 kadar Kafkas cinsi, kırmızı renkli, sütü bol inekler alıp gelmişti.

Ramazan Yalçın 1960’da bin bir zorlukla Hatay Samandağ’dan getirdiği 300 fidanı Honaz’da satamıyor. Sarayköy’e, Nazilli’ye götürüp satmaya çalışıyor. Ne yaptıysa elinde 100 kadar cennet elması fidanı kalıyor. Bu fidanları da götürüp kendi bahçesine dikiyor.

Honazlılar 2010 yılından itibaren cennet elması üretimine ağırlık verdiler. 2017 yılından itibaren Çin’de, Tayland’a, İspanya’da olduğu gibi cennet elması kurutmaya başladılar 2020 yılı Haziran ayında Honaz’da cennet elması kurutma fabrikası inşası başladı. Entegre kurutma tesisinin kurulması Honaz’daki cennet elması üretimini daha da artıracaktır, Honazlıların kazancı daha da artacaktır.
Honaz’ın kurutulmuş cennet elması henüz Avrupa pazarına girememiştir. Fakat kurulan kurutma fabrikasıyla Honaz cennet elması kurusu Türkiye’de ve dünyada aranan bir marka haline gelecektir.

Ramazan Yalçın en güzel meyveleri yetiştirmek istiyordu, yetiştiremedi, en güzel günleri görmek istiyordu, göremedi! Dünya güzel doyum olmuyor!

Fakat biliyorum ki, Ramazan Yalçın şimdi Honaz’ın yukarı mezarlığındaki mezarından başını kaldırıp Honaz ovasına bakıyor, 1960 yılında kendi bahçesine diktiği 100 fidanının ve Honazlılara yalvar yakar diktirdiği 100 cennet elması fidanının on binlere ulaştığını, 1960 yılında ilk kez 200 kilo kadar topladığı cennet elmalarının 2020 yılında 15.000 tona ulaştığını, 60 yılda Honaz’ın cennet elması üretiminde Türkiye birincisi olduğunu görerek mutlu oluyor ve “Emeklerim boşa gitmedi!” diyerek huzur ve nurlar içinde uyuyordur!

1960 yılında Honaz’a ilk kez cennet elmasını diken, Honaz’da cennet elması üretimine önderlik etmiş olan babam Ramazan Yalçın’a şahsım, ailemiz ve Honazlılar adına saygı, sevgi ve şükranlarımı sunuyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun! Ayrıca Honaz’da 60 yıllık cennet elması üretiminde emeği geçmiş herkese çok teşekkür ederim.

Yazının tamamını, Kemal Yalçın’ın diğer yazılarını da bulabileceğiniz sitesinden okuyabilirsiniz:

https://www.kemalyalcin.com/yazilar/honazda-cennet-elmasi-uretiminin-60-yillik-oykusu

Yorumlar

fiko   -  Bağlantı 3 Kasım 2020, 23:32

EN COK KAKLIK TA ETISIYO CENNET ELMASI

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı