REKLAMI GEÇ

Türkiye’de ilk kez

Türkiye’de ilk kez

Denizli’nin Honaz İlçesi’nde üzüm bağlarına zarar veren salkım güvesine karşı Türkiye’de ilk kez başlatılan biyolojik mücadelede başarı sağlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Eylül 2014 Çarşamba, 15:18

Ferah IŞIK – Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Honaz’da üzüm üreticilerinin korkulu rüyası olan salkım güvesine karşı ilçede tarım ürünleri ihracatı yapan Dilbaz Tarım Ürünleri İhracat-İthalat firması harekete geçti. Firma, Kızılyer Mevkisi’ndeki Ramazan Kaşıkçı’ya ait 100 dekarlık üzüm bağında iki yıl önce biyolojik mücadele başlattı. Salkım güvesiyle mücadele için Almanya’dan ithal edilen Latince ismi ‘Trichogramma Evanescens’ olan faydalı arıcıktan yeterli kadar verim alınamadı. Bu kez firma yetkilileri geçen Aralık ayında, 1996 yılından bu yana biyolojik mücadelede kullanılan faydalı arıcıkların üretimini yapan Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu ile temasa geçti. İstasyonu yetkilileri, geçen Mayıs ayında 15 milyon faydalı arıcığın yumurtasını Honaz’daki 100 dekarlık bağa bıraktı. Bağlarda salkımlar ortaya çıktı, üzümün en büyük kabusu olan salkım güvesi için ilaç kullanılmadı. Doğal ortamda, arıcıklar güvelere yumurta bırakıp, üzüme zarar vermesini engelledi.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ DENİZLİ’DE
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Naim Öztürk, “Salkım güvesine karşı üzüm bağlarında kullanılan ilaç insan sağlığına zararlı, doğal hayata da zarar veriyor. Bir çok böcek ve arı cinsi bu etkili kimyasal maddelerin bulunduğu tarım ilaçlarından etkilenip ölüyor. Avrupa Birliği başta olmak üzere gelişmiş ülkeler de, ilaç kalıntısının bulunduğu üzümleri ithal etmiyor. İstasyonumuz Çukurova bölgesinde pamuk güvesine karşı yaptığı biyolojik mücadelede çok başarılı olmuştu. Türkiye’de ilk kez salkım güvesiyle biyolojik mücadele de Denizli’de yapıldı. Biyolojik mücadele yapılan 100 dekarlık bağda, yüzde 1’in altında kurtlanma görüldü. Kimyasal ilaçla yapılan mücadelede bu rakam yüzde 3 seviyelerinde. Biyolojik mücadele kimyasal mücadeleye göre daha ekonomik. Türkiye’deki tüm üzüm bağlarında biyolojik mücadeleye geçilmesi için ivedilikle çalışma yapılmalıdır” dedi.

ÜRETİCİLERE TAVSİYE ETTİ
Üzüm bağının sahibi Ramazan Kaşıkçı ise “Biyolojik mücadele sonucu çok kaliteli üzüm ürettik. Kimyasal ilaç kullanılan bağlardaki üzüme göre bizim üzümlerin fiyatı biraz daha yüksek ve iyi para kazanıyoruz. Daha önce Almanya’dan getirilen faydalı arıcıklarla biyolojik mücadele yapıldı ancak verim alamadık. Adana’dan getirilen faydalı arıcık yumurtaları doğaya daha iyi adapte oldu ve salkım güvelerini yok etti. Tüm üreticilere biyolojik mücadeleyi öneriyorum” diye konuştu.
Denizli’de 440 bin dekar bağda, yılda toplam 400 bin ton civarında üzüm üretimi yapıldığına dikkati çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu ise, “Özel firmamızın girişimleriyle başlatılan biyolojik mücadele de büyük başarı sağlandı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Biyolojik Araştırma İstasyonu tarafından yapılan faydalı arıcık üretimi Türk üzüm üreticisi için çok önemli. Uygulamanın başta Manisa ve Denizli olmak üzere tüm bağ alanlarında yapılması ülke ekonomisine, toplumsal sağlığa önemli katkılar sağlayacak” diye konuştu.

‘İHRACATTA GERİ DÖNÜŞLER OLMAYACAK’
Honaz’daki 100 dekarlık bağda biyolojik mücadeleyi başlatan Dilbaz Tarım Ürünleri İhracat-İthalat firmasının İşletme Müdürü Sezer Topkara, Avrupa ve Rusya’ya ihraç edilen üzümlerin analizinde salkım güvesiyle mücadele için atılan kimyasal ilaçların kalıntılarının çıktığını, zaman zaman binlerce ton üzümün geri dönüp, ihracatın sekteye uğradığını hatırlatıp, şunları söyledi:
“Türkiye bağlarında ilk kez uygulanan biyolojik mücadele de başarı sağlanması çok önemli. Biyolojik mücadele yaygınlaştıkça Türkiye’nin üzüm ihracatı artacak, dünyadan talepler zirve yapacaktır. Bu da ülke ekonomisine olumlu yansıyacaktır. Çünkü, yüzde 100 doğal üzüm yetiştirmeyi başardık.”
Honaz ilçesindeki biyolojik mücadele yapılan üzüm bağına gelerek yetkililerden bilgi alan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş ise son yıllarda sağlığı tehdit eden hastalık ve zararlı otlara karşı kullanılan kimyasal ilaçların doğal dengeyi bozduğunu söyledi. Akbaş, “Bakanlığımız, biyolojik mücadeleye büyük önem veriyor. Denizli’deki bağda büyük başarı sağlanmış. Umuyorum, en kısa zamanda tüm bağlarımızda biyolojik mücadele başlatılır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı